Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odcinek 196 - S09e22 - Salvation
Forum poświęcone serialowi Smallville > Odcinki > Sezon 9 > Odcinki 9 Sezonu
Morfeusz
Tytuł: Salvation (Season Finale)
Premiera: 14.05.2010
Scenariusz: -
Reżyseria: -

{zapożyczone od regm'a}

Ten temat służy tylko i wyłącznie do wygłaszania opinii na temat odcinka. Proszę o NIE PODAWANIE żadnych linków, ani nie proszenie się o nie. Każdy kto złamie tę zasadę otrzyma ostrzeżenie.

Best regards
maestro-86
Dawno tu już nic nie pisałem, no ale dzisiejszy odcinek miażdży. Chyba najlepszy finał od bardzo dawna. Jestem w ciąż w lekkim szoku:) Takiego obrotu spraw w finale, to się nie spodziewałem.

Tak BTW, który rok mamy obecnie w Smallville? W gazecie była wizja z przyszłości z roku 2013, więc się zastanawiam ile jest przerwy między wydarzeniami obecnymi a tymi pokazanymi w tej wizji.

Clarka uratuje któryś z latających przyjaciół np. Hawkmen, Marsjanin, ktoś z Legionu, bo raczej nie ma co liczyć na Karę.

Oliego nie zaatakowali Kandorianie, więc kto?

Tess chyba zostanie przywrócona do życia, ale przez kogo?

kolbe11
Podzielam zdanie kolegi, gdzieś od rana już nie mogłem doczekać się dossania odcinka. Teraz wiem dlaczego, finał znajduje się wg mnie w Top 3 wszystkich finałów Smallville. Co to będzie ? Ktoś musi chyba wyłączyć Rau zanim Clark straci kontakt z niebieskim kryptonitem. Prezent od mamy - bezcenny smile.gif Kto zaatakował Olliego ? Nie wiem czemu przyszli mi na myśl Guardians of Universe - w każdym razie na pewno będzie to miało ścisły związek z kolejnym tematem sezonu. Lex teraz już na 1000% żyje, no i czy Lois znowu zostanie potraktowana amnezją, omdleniem ?
Żeby kolejny sezon trzymał taki poziom, mogli by się uczyć od twórców Supernaturala - chociaż finał gorszy to jednak sezon nieporównywalnie lepszy.
szczuru
Również podzielam zdanie kolegów ale zastanawia mnie co robiła Red Queen (bo to ona?) w szpitalu? Tzn jeśli to ona spowodowała śmierć Tess to po co wchodziła do pokoju później?
AREL
To be continued..??
To będzie jeszcze jeden sezon?? ;O
Odcinek niezły, końcówka jeszcze lepsza.
Nie wiem kto wszedł do pokoju Tess, ale na pewno po to, by ją ożywić.
dr4g0n
Zagadki season finale:
1. Po co ożywiać tess?
2. Co zaatakowało Oliiego.
3. Czy Lois zapomni o Clarku?
Już mnie wkurzali z tą utratą przytomności od samego złapania przez Clarka... Ale się zrewanżowali. Jak teraz Lois zapomni w jakiś dziwny sposób, to po prostu masakra :/
4. Sprawa niebieskiego kryptonitu. Że niby jak się jest w jego posiadaniu, to nie odeśle reszty. Dlaczego Clarka nie odesłało (czyżby też posiadał w kieszeni?) i co ważniejsze. Dlaczego w momencie wybicia z rąk Zoda tego noża nie wessało go w chmurki a dopiero gdy Clark wbił go sobie w brzuch?! oO Trochę to nielogiczne dla mnie...
Bahamut
Według mnie to po prostu Niebieski Kryptonit ma jakiś tam zasięg działania, tylko takie mi wytłumaczenie przychodzi do głowy. Tak samo jak z Zielonym wystarczyło stać w pobliżu niego i wtedy Clark słabł.
cLoNe_xx
W sumie te same odczucia co poprzednicy. Finał jest na pewno w top 3 finałów w smallville. Dawno mnie ten serial tak mile nie zaskoczył. I tak jak rok temu miałem gdzieś czy będzie kontynuacja czy nie to teraz czekam z niecierpliwością na kolejny sezon smile.gif Na razie smallville odbiło się od dna i pnie się powoli z powrotem ku górze zobaczymy jak długo biggrin.gif

CYTAT(dr4g0n @ 15-05-2010, 04:51 PM) *
4. Sprawa niebieskiego kryptonitu. Że niby jak się jest w jego posiadaniu, to nie odeśle reszty. Dlaczego Clarka nie odesłało (czyżby też posiadał w kieszeni?) i co ważniejsze. Dlaczego w momencie wybicia z rąk Zoda tego noża nie wessało go w chmurki a dopiero gdy Clark wbił go sobie w brzuch?! oO Trochę to nielogiczne dla mnie...

Nie tyle w jego posiadaniu jak wiemy kryptonit działa na pewną odległość. Zod wcześniej trzymał go w zamknięciu po wyjęciu objął działaniem ich obu. A czemu wessało zoda dopiero po wbiciu w Clarka, wytłumaczyć to sobie można, że clark niczym ołowiane pudełko zatrzymał działanie kryptonitu (bądź zmniejszył odległość na jaką działa) tongue.gif
Mack
Finał niezły na bank lepszy od "Doomsday". Na plus troszkę dłuższa walka z Zodem i tak dłuższa niż się spodziewałem, Lois rozszyfrowująca Clarka, wspomnienie w przyszłości, że Lex będzie żył, śmierć Tess (nareszcie) oraz prezencik jaki dostał Clark od swojej matki. Minusem jest scena Zoda z Tess w fortecy - Zod zbyt szybko doszedł do siebie przez co uważam, że komuś się w głowie przekręciło, żeby taki kit pociskać. Clark spadający z budynku z wbitym kryptonitem nie uważam za porażkę. To było w sumie jedyne wyjście aby Zod został wessany do innego wymiaru. Dobrze, że Clark uznał, że zamiast walczyć ze swoimi braćmi należy wyznać im prawdę i sami się od Zoda odwrócili. Bardzo po Supermeńsku.

Jeżeli osobą wchodzącą do Tess była Granny Godness to ja to uważam za minus. Zwiastowało by to pojawienie się Darkseida w 10 sezonie, a wiemy jak w smallville są gwałcone kosmiczne postacie. Marsjanin nie ma swojej oryginalnej formy, Brainiac też po ludzku więc wątpię aby pokazali kosmiczną facjatę władcy Apokolips. Pewnie pokazali by go pod postacią ludzką, a to by był gwałt chyba nawet gorszy niż wykreowanie uczuciowego Duzdeja. Jeżeli ma się pojawić tylko w formie kosmicznej. Tak uważam.

Ocena 5/6
kamil21
Dawno mnie tu nie było;) ale dla tego odcinka;)

-Czy to było Smallville?? Nie wiem co powiedziec to był najlepszy finał zaraz obok 2x23 Exodus;)

-Brakowało tylko by Clark w ostatniej scenie odleciałwink.gif Kocham ten serial już 9 lat i pokocham i 10 lat;) na 10 lecie,ktore sie zbliża 10/10

ps.Kur.. uszczypnijcie mnie;)
Morfeusz
od kilku lat season finale nie były dobre. Ten jest na ich tle genialny, na tle wszystkich, bardzo, ale to bardzo dobry.

Lois, wie kim jest Clark. Powiem szczerze, że scenarzyści zaskoczyli sposobem w jaki Lois dowiedziała się...
Oliego złapali ludzie z Checkmate, plus Tess uratowana przez albo Red Queen, albo Weller.

Niebieski kryptonit działa w pewnym zasięgu, tak jak zielony, przez co Tess się przypaliła biggrin.gif Clark "uśmiercając" siebie ratuje Ziemię.

Fajnie pokazane sceny niszczenia przez Kandorian innych części świata, nie tylko Metropolis. Bardzo fajna gra Callum'a, jako Zoda

daję 6/6
Lunatik
Czy ja dobrze zrozumiałem wcześniej że Księga RAU odeśle wszystkich Kandorian?
Jeśli to prawda to czy chodziło tylko o Kandorian (znaczy klonów) czy ogólnie Kryptonyjczyków? W tym drugim przypadku to co z taką np. Karą.
Cały sezon liczyłem że się choćby na chwilę pojawi.

CYTAT(maestro-86 @ 15-05-2010, 09:16 AM) *
Tak BTW, który rok mamy obecnie w Smallville? W gazecie była wizja z przyszłości z roku 2013, więc się zastanawiam ile jest przerwy między wydarzeniami obecnymi a tymi pokazanymi w tej wizji.

W Smallville w przybliżeniu czas leci podobnie jak u nas. Czyli mam 2010 rok.
A z tego co pokazali to zrobili sobie mały problem na 14 sezon tongue.gif
Morfeusz
nie wiem, jak to będzie, ale wydaję mi się, że aż tak nie przeskoczą...czas pozostanie chyba ten sam.

Best regards
dr4g0n
Nie przeskoczą do 2013... Clark 3 lat ze sztyletem w brzuchu by raczej nie przeżył xD
Lothar
Nie komentowałem kilku ostatnich odcinków, ale brawka się należą. smile.gif
Samo odesłanie Kandorian i pozostanie Clarka (aż się prosiło o niebieski Kryptonit) przewidywalne, zaskakuje tylko sposób w jaki to zrobiono.
Clark walczący słowem, nie pięścią.

Brawa za dłuższą niż 5 sekund walkę - o_0 była długa nawet jak na SV smile.gif
Też uważam, że ciało Clarka przesłoniło wpływ kryptonitu na Zoda, takie rzeczy się wie po tylu latach. wink.gif

Komiksów nie znam, więc nie wiem kto lub co, zaatakowało Olliego.

Ktoś wyżej pytał o Kare - myślę, że odsyłanie też ma swój zasięg wink.gif (jak to miało miejsce przy ucieczce z Phantom Zone - uciekło tylko kilka widm wink.gif ) i nawet jeśli jest na Ziemi, krzywda jej się nie stała (a może ona jest już tam, gdzie udali się ludzie Zoda? w końcu szukała Kandoru).

A co mi tam, dam 6 biggrin.gif
Morfeusz
wszystkie sceny walki, czy to słownej, czy pięścią między Clarkiem, a Zodem były pokazane super. Przykład, to scena, gdy Zod rzuca Lois w budkę telefoniczną...Clark serwuje mu lutę, że aż ręce same składają się do oklasków za tę scenę. Widać złość i siłę smile.gif

Best regards
keeper
Ziew, ziew, ziew.

Lois dowiaduje się o CK poprzez pocałunek? Jaaaakież to oryginalne! Doprawdy trzeba było siedzieć nad tym dniami i nocami, żeby coś równie zniewalającego kreatywnie stworzyć, odtworzyć.
Chloe przezywa decyzje CK? No taaaak, prawdziwa głębia. Wiem, że to nie taki serial, ale kiedyś o niebo lepiej radzili sobie z pokazywaniem wewnętrznych rozterek bohaterów.
Zod zabija/oszpeca Tess. Zabić? Po co? Przyajmniej teraz, w tym momencie. Oszpecić? Dwa razy po co?! Żeby tylko dodać jakiś kuul szczegół do season final? Żałosne i dla nas jako widzów, poniżające.
Wskazuje również na to fakt tej ostatniej sceny. CK przebity sztyletem, leeeeci w dół by ostatecznie wąchać kwiatki od spodu? Ha ha! Czyją ciekawość chcą tu wzbudzić? I po coooooooo? Wiadomo, że on przeżyje. Więc chyba chodzi tylko o dodanie kolejnej ofiary do licznika tych słabych cliffhangerów.

A oglądając sceny Lois i CK w tym odcinku doszedłem do wniosku, że jest to to samo co w sezonie 5 bodajże miedzy Laną i CK. Drugi raz, w tv, już nie przejdzie.

Słabooo.
Nic tu nie pomaga,
Ani zagadka, ani efekty, tymbardziej montaż, gra, a już na pewno nie fabuła.

1/6 smile.gif
Morfeusz
nie wiem, co Cię zadowoli w tym serialu...finał przez wszystkich porównywany do Exodusa i reszty najlepszych finałów w historii serialu.

Best regards
kamil21
CYTAT(keeper @ 16-05-2010, 11:46 PM) *
Ziew, ziew, ziew.

Lois dowiaduje się o CK poprzez pocałunek? Jaaaakież to oryginalne! Doprawdy trzeba było siedzieć nad tym dniami i nocami, żeby coś równie zniewalającego kreatywnie stworzyć, odtworzyć.
Chloe przezywa decyzje CK? No taaaak, prawdziwa głębia. Wiem, że to nie taki serial, ale kiedyś o niebo lepiej radzili sobie z pokazywaniem wewnętrznych rozterek bohaterów.
Zod zabija/oszpeca Tess. Zabić? Po co? Przyajmniej teraz, w tym momencie. Oszpecić? Dwa razy po co?! Żeby tylko dodać jakiś kuul szczegół do season final? Żałosne i dla nas jako widzów, poniżające.
Wskazuje również na to fakt tej ostatniej sceny. CK przebity sztyletem, leeeeci w dół by ostatecznie wąchać kwiatki od spodu? Ha ha! Czyją ciekawość chcą tu wzbudzić? I po coooooooo? Wiadomo, że on przeżyje. Więc chyba chodzi tylko o dodanie kolejnej ofiary do licznika tych słabych cliffhangerów.

A oglądając sceny Lois i CK w tym odcinku doszedłem do wniosku, że jest to to samo co w sezonie 5 bodajże miedzy Laną i CK. Drugi raz, w tv, już nie przejdzie.

Słabooo.
Nic tu nie pomaga,
Ani zagadka, ani efekty, tymbardziej montaż, gra, a już na pewno nie fabuła.

1/6 smile.gif

Po kiego grzyba to ogladasz...od 3 lat te same posty;(
Morfeusz
CYTAT(kamil21 @ 17-05-2010, 11:13 AM) *
Po kiego grzyba to ogladasz...od 3 lat te same posty;(

Keeper, to Ci kolega pocisnął laugh.gif

Best regards
keeper
Przyzwyczajenie, kiedyś.
Obecnie już nie.
Szkoda mi nie skonczyć książki. wink.gif

Morf - przynajmniej pilnie śledzi moje posty biggrin.gif
Morfeusz
przyzwyczajenie, przyzwyczajeniem Keep, ale ja kilka seriali też opuściłem w połowie, bo miałem już dość narzekania na każdy odcinek.
Co prawda Smallville, to Smallville, pewnie jeden z pierwszych seriali, więc też nie dziwie się, że nie opuszczasz nawet wg. Ciebie tonącego okrętu smile.gif

Kamil21 - uważny z niego użytkownik, trzeba przyznać biggrin.gif

Best regards
Lothar
Hehe... tonący okręt. laugh.gif

Momentami to była łódź podwodna. biggrin.gif Ale nie będę wymieniał kiedy, każdemu co innego się podoba/ nie podoba.

I fakt, 1szy serial zasysany z neta smile.gif (Po obejrzeniu 3 sezonów na TVN - bo to co zrobili z 4-tym to brak słów - równie dobrze mogli dać napis "ch**a nas obchodzą fani SV).
maestro-86
Lothar u mnie sytuacja była podobna. Obejrzałem w TVN 3. sezon. I wtedy dowiedziałem się, że na świecie jest już ich 5 i zaraz będzie 6. Wtedy poszedł internet w ruch i nadrobiłem zaległości z dwóch pierwszych sezonów a także dwóch kolejnych.smile.gif

Jednak ja jestem wdzięczny TVNowi, że puszczali Smallville, bo gdyby nie oni to pewnie bym się tym serialu nie dowiedział.

I to dla mnie to też jest pierwszy serial zasysany z necika.
Petr
Co do zasysania z neta i wdzięczności TVNowi to również w moim przypadku jest tak samo smile.gif

Zgadzam się, że to chyba jeden z lepszych season finale w historii.
Wszystko zostało już praktycznie napisane - dobre rozwiązanie kwestii Kandorian, świetna walka Clarka z Zodem, miły początek z przyszłości i prezent od mamy, fajna telekonferencja w Strażnicy, satelita (zapowiedź przyszłości).

Główne pytanie - co zaatakowało Oliviera? no i jeszcze, kim jest pani odwiedzająca Tess?
Lois dowiadująca się przez pocałunek? dość romantycznie smile.gif

Jedno mi się nie podobało - stylizacja spadającego Clarka na ukrzyżowanego Chrystusa (albo to tylko ja mam takie skojarzenie...tongue.gif)

6/6
kamil21
CYTAT(maestro-86 @ 18-05-2010, 03:15 PM) *
Lothar u mnie sytuacja była podobna. Obejrzałem w TVN 3. sezon. I wtedy dowiedziałem się, że na świecie jest już ich 5 i zaraz będzie 6. Wtedy poszedł internet w ruch i nadrobiłem zaległości z dwóch pierwszych sezonów a także dwóch kolejnych.smile.gif

Jednak ja jestem wdzięczny TVNowi, że puszczali Smallville, bo gdyby nie oni to pewnie bym się tym serialu nie dowiedział.

I to dla mnie to też jest pierwszy serial zasysany z necika.

Ja mialem tak samo;)

-Bez przesady 9 sezon jest naprawde dobry,lepszy od 8 i 7..

-Też przestałem wiele seriali ogladac,moze dlatego ze bede nie długo tata;)Jeszcze jako dzieciak tu uczestniczyłem..dzisd mam 24 lata,czyli tyle co Welling jak zacząl grac w Smallville..Pozdrawiam Keepera,co ja bym robił bez ciebie tutaj..Dla ciebie tu bede dawał posty,tylko ty też dawaj prosze;)
Jack_
5/6 Podobało się, co prawda mogli sobie darować "umierającego" CK, ale jak się przypomni poprzednie finały zawsze praktycznie wszystkich uśmiercają biggrin.gif wiec już przywykłem. zastanawiam się co zrobią z faktem ze lois domyśla się/wie ze CK co smuga. No i co to za babka przyszła to Tess w pierwszej chwili myślałem że to Lex ale chyba nie biggrin.gif no i co zaatakowało Ollego. Pewnie znowu jakieś postacie z komiksu o których nie mam pojęcia biggrin.gif

Za to rozłożyła mnie jedna scena w strażnicy. widzieliście jaki system mają postawiony? biggrin.gif poczciwy Windows biggrin.gif zdaje się wista lub 7 biggrin.gif pocieszne to było biggrin.gif
keeper
CYTAT(Morfeusz @ 17-05-2010, 09:48 PM) *
przyzwyczajenie, przyzwyczajeniem Keep, ale ja kilka seriali też opuściłem w połowie, bo miałem już dość narzekania na każdy odcinek.
Co prawda Smallville, to Smallville, pewnie jeden z pierwszych seriali, więc też nie dziwie się, że nie opuszczasz nawet wg. Ciebie tonącego okrętu smile.gif

Kamil21 - uważny z niego użytkownik, trzeba przyznać biggrin.gif

Best regards

Sv to najdłuzej oglądany przeze mnie serial. To też nie dziwie się sobie że nie mogę go odpuścić mimo obecnej jego kondycji. Plus - to nadal zbiór postaci, które, mimo zmiany na przestrzeni sezonów, przypominają mi ich przeszłe, lepsze odpowiedniki, które bardzo polubiłem.
Herosów darowałem sobie chyba na początku 3 sezonu, Prison Break'a chyba na poczatku 4.

Tak dla lepszego zrozumienia tego mojego narzekania podam przykład, że przyjaciela w biedzie się nie opuszcza. A do pierwszej miłości bedzie się zawsze wracało myślami.

@kamil21 - życzę powodzenia w byciu tatą. szczere, bez ironii i sarkazmu.
ps. przyjęcie nowej roli w życiu (jak np ojcostwo) nie musi wiązać się z wykluczeniem wczesniejszych przyjemności w dwu przypadkach - kiedy było ono zaplanowane (rozpocztę we właściwej chwili, tak żeby nie trzeba było w szalonym pędzie, rezygnując z większości dotychczasowych zajęć, regulować zaległości); kiedy ma sie ich (przyjemności) za dużo.
rylu
CYTAT(Jack_ @ 19-05-2010, 02:36 PM) *
Za to rozłożyła mnie jedna scena w strażnicy. widzieliście jaki system mają postawiony? biggrin.gif poczciwy Windows biggrin.gif zdaje się wista lub 7 biggrin.gif pocieszne to było biggrin.gif

Przecież cały sezon reklamują ten crap. Dziwię się, że dopiero teraz to zauważyłeś. Wcześniej mieli same Maci, teraz widać Apple przestało płacić to Microsoft się zainteresował reklamą.

A co do odcinka to genialny. Końcówka fajnie rozegrana, szczególnie walka CK z Zodem jako zwykłych ludzi. Przyznać się, kto spodziewał się takiego zagrania ze strony Zoda? Widać doskonale wiedział co się stanie po uruchomieniu 'Book of Rao' i się przygotował na taką sytuację. Cwaniak.

No a spadający Clark - to przecież nie chodzi o to, że może go zabić wbity sztylet (bo to nie zielony kryptonit) a sam upadek. I wcale nie musi go nikt złapać (Hawkman i inni są przecież rozsiani po planecie więc musiałby być to ktoś wystarczająco szybki), w czasie spadania, a trochę czasu ma, może wyjąć ten sztylet i odrzucić. Moce mu wrócą i sam wyląduje na nogi.

U mnie tak samo co do oglądania Smallville, pierwsze sezony na TVNie a później torrenty. I tak do teraz. Niektóre odcinki fajne, inne gorsze, tak samo z sezonami ale zawsze coś ciągnie do zassania następnego. Z jednej strony ciekawość, z drugiej przyzwyczajenie jednak ile sezonów by nie było to i tak będę oglądał.

I teraz tyle miesięcy czekania :/

O, i właśnie przeczytałem, że Tom w wywiadzie dla kogoś tam powiedział, że następny sezon to już ostatni...
Morfeusz
tak, 10 sezon ostatnim sezonem Smallville. Wszystkim będzie tego serialu brakować.
Już na innym forum napisałem, że scena spadania Clarka, podobna do sceny z Superman Returns, gdzie Es spada na Ziemię, po wyrzuceniu sztucznego lądu w kosmos.

Ten finał jest tak dobry, że nikt nie wie co się stanie z Clarkiem

Best regards
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.