The Uzależniony
05-11-2007, 09:08 PM
Przedstawicie Stowarzyszenia Scenarzystów Amerykańskich (WGA) podjęli w piątek jednogłośnie decyzję o rozpoczęciu w poniedziałek strajku. Oznacza to zaprzestanie pracy nad wszystkimi scenariuszowymi projektami telewizyjnymi i kinowymi.
Studia dały jasno do zrozumienia, że raczej zamkną to miasto (Hollywood) niż zgodzą się na uczciwe i rozsądne porozumienie" - powiedział na konferencji prasowej przewodniczący kalifornijskiego oddziału związku, Patrick Verrone.
Ocenia się, że strajk scenarzystów w pierwszym rzędzie uderzy w produkcję seriali i filmów telewizyjnych.
Po raz ostatni scenarzyści strajkowali w 1988 roku. Akcja trwała przez 22 tygodnie od 7 marca do 7 sierpnia. Najbardziej odczuły go stacje telewizyjne, które straciły setki milionów wpływów nie mówiąc już o utraconej widowni. Niektóre z nich musiały przez następną dekadę walczyć o odzyskanie zainteresowania widzów.
Alfabetyczna lista seriali, których scenarzyści postanowili podjąć strajk.
30 Rock
According to Jim
Aliens in America
American Dad
Army Wives
Back To You
Battlestar Galactica
Big Love
Bionic Woman
Bones
Boston Legal
Brothers & Sisters
Burn Notice
Canterbury's Law
Carpoolers
Cavemen
Chuck
The Closer
Cold Case
Cory in the House
Criminal Minds
CSI: Crime Scene
Investigation
CSI: New York
Desperate Housewives
Dexter
Dirt
Dirty Sexy Money
Eli Stone
ER
Eureka
Everybody Hates Chris
Family Guy
Frank TV
Friday Night Lights
Gossip Girl
Greek
Grey's Anatomy
Hannah Montana
Heroes
House
How I Met Your Mother
It's Always Sunny in Philadelphia
Jericho,
Journeyman
Just Jordan
King of the Hill
K-Ville
Kyle XY
Law & Order
Law & Order:
Criminal Intent
Law & Order: SVU
Lincoln Heights
Lost
Mad Men
Men In Trees
Monk
Moonlight
My Boys
My Name is Earl
NCIS
The New Adventures of
Old Christine
New Amsterdam
Notes from the Underbelly
The Office
Out of Jimmy's Head
Private Practice
Reaper
The Riches
Rules of Engagement
Samantha Who?
The Sarah Silverman
Program
Shark
The Shield
The Simpsons
Smallville
South of Nowhere
Suite Life on Deck
Terminator: The Sarah
Conner Chronicles
'Til Death
The Tonight Show with
Jay Leno
True Blood
Ugly Betty
Two and a Half Men
The Wire
Wizards of Waverly Place
Women's Murder Club.
EDIT:
właśnie przeczytałem inormację, że w przypadku kilku serialów rozwiązowywane są przedwczesne, alternatywne zakończenia sezonów. Czyli kręcić będą tyle ile zostało już napisane a później, trach, season finale. Do takich seriali ma należeć min Heroes.
Z drugiej strony seriale, które startują po nowym roku mogą mieć poślizg...
Morfeusz
05-11-2007, 10:48 PM
heh, to pięknie. Możemy spodziewać się przerwy w nadawaniu niektórych seriali...jeśli strajk szybko się nie skończy, to stacje telewizyjne będą zmuszone do przeciągania emisji kolejnych odcinków.
EDIT: dokładnie to samo przeczytałem, np "series premiere" Cashmare Mafia zostaje przesunięty na nieokreśloną datę.
EDIT: trzymajcie tutaj link...wznowione zostały rozmowy, aby obyło się bez długiego strajku
KOD
http://www.foxnews.com/wires/2007Oct31/0,4670,HollywoodLabor,00.html
Best regards
-=MacieK=-
05-11-2007, 11:43 PM
Po prostu świetnie.... . Nie licząc Prison Breaka na liscie znajdują sie wszytskie seriale które obecnie oglądam

. Dobrze ze nie ma tam OTH i mam nadzieje ze strajk nie wplynie to na date premiery Losta :/. Tak nawiasem mówiąc to co jest powodem strajku ?
The Uzależniony
06-11-2007, 12:04 AM
CYTAT
mam nadzieje ze strajk nie wplynie to na date premiery Losta
na chwilę obecną słyszałem, że jest już nakręconych 7 odcinków. jako że cały sezon ma mieć coś koło 14 (nie pamiętam dokładnie) to jest duża szansa, że skrypt został już ukończony.
CYTAT
Tak nawiasem mówiąc to co jest powodem strajku ?
zawsze powód jest jeden:)
KOD
kością niezgody jest forma wynagradzania scenarzystów za filmy i programy ich autorstwa ściągane legalnie z netu oraz ze sprzedaży i wypożyczania na DVD. Wytwórnie filmowy nie chcą pójść na żadne ustępstwa, a w niektórych sprawach zaproponowały warunki gorsze niż w poprzednim kontrakcie, który wygasł w 31 października.
Morfeusz
06-11-2007, 12:41 AM
CYTAT(-=MacieK=- @ 05-11-2007, 11:43 PM)

Dobrze ze nie ma tam OTH...
nie ma, ale może się opóźnić premiera 5 sezonu.
Best regards
Gandzialf
06-11-2007, 12:47 AM
No to są chyba jakieś jaja normalnie :/ Bez SV to wytrzymam jakoś bo w sumie obecnie oglądam już tylko z przyzwyczajenia, ale za Heroes, Chuck'a i CSI to już normalnie nie popuszczę. Zgarniają taką kasę na przemyśle filmowym a i tak jeszcze im mało... Normalnie jakaś paranoja. A jak tak dalej będą strajkować i padnie oglądalność to już w ogóle nic nie dostaną i będzie spokój
Mam nadzieję, że jakoś to rozwiążą bo normalnie szlag może człowieka trafić w chwili obecnej :/ Miałem nadzieję, że dzisiaj sobie spokojnie zassę Heroes, a jak na razie mogę o tym tylko chyba pomarzyć :/ No nic czekamy na rozwój wydarzeń i oby był pomyślny bo jakoś nie wyobrażam sobie życia bez seriali :/
Morfeusz
06-11-2007, 01:38 AM
CYTAT(MArcin_88 @ 06-11-2007, 12:47 AM)

Miałem nadzieję, że dzisiaj sobie spokojnie zassę Heroes, a jak na razie mogę o tym tylko chyba pomarzyć
będziesz mógł normalnie "zassać" Heroes. Jak na razie wszystkie seriale idą normalnie w tym tygodniu.
Best regards
Gandzialf
06-11-2007, 11:32 AM
Uff to kamień spadł mi z serca

Ale tak czy siak pewnie niedługo emisja zostanie przerwana. Jak nie w tym to w następnym tygodniu :/ Więc marna to pociecha :/ Może jakoś uda się tą sprawę załagodzić bo taki strajk oznacza stratę ogromnych pieniędzy i to nie tylko dla samych stacji TV, ale także dla całej masy ludzi pracujących w przemyśle filmowym. Wiec myślę, że jak im kasy zacznie brakować to się opamiętają i wrócą do roboty ku uciesze wielu ludzi

W tym także mojej
Morfeusz
07-11-2007, 04:37 PM
Jak pokazują ten strajk w TVN24, to musi być poważnie i wiele produkcji jest zagrożonych. Oby jak najkrócej ten strajk trwał.
Best regards
The Uzależniony
07-11-2007, 07:54 PM
jak donoszą już niektóre media; strajk scenarzystów to nic, w porównaniu z nadchodzącym hollywódzkim strajkiem aktorów, który ma się rozpocząć w połowie przyszłego miesiąca....
piterkow
07-11-2007, 08:03 PM
Mam nadzieję, że przez strajki druga seria Heroes nie zostanie skrócona...
The Uzależniony
07-11-2007, 08:05 PM
CYTAT(piterkow @ 07-11-2007, 10:03 PM)

Mam nadzieję, że przez strajki druga seria Heroes nie zostanie skrócona...
przeczytaj mój EDIT, do pierwszego posta w tym temacie.
Morfeusz
07-11-2007, 08:18 PM
CYTAT(wronek @ 07-11-2007, 07:54 PM)

jak donoszą już niektóre media; strajk scenarzystów to nic, w porównaniu z nadchodzącym hollywódzkim strajkiem aktorów, który ma się rozpocząć w połowie przyszłego miesiąca....
to robi się ciekawie...telewizje będą musiały grubą kasę wyłożyć, aby wszystko wróciło do normy.
Best regards
The Uzależniony
07-11-2007, 10:33 PM
No i mamy pierwsze ofiary wojny.
Prace zostały wstrzymane nad następującymi serialami:
Till' Deat
Back To You
Two And A Half Men
The Big Bang Theory
The Office
Carpoolers
Nikt pewnie ich nie ogląda, dlatego na dokładkę dorzucam informację, że w tym tygodniu schodzimy również z planu Desperate Housewives. Nie ma więcej gotowych scenaiuriuszy a to co zostało do tej pory nakręcone, nie wystarczy nawet do gwiazdki...
Merry Christmas...everyone!
Morfeusz
07-11-2007, 11:05 PM
akurat ja oglądam, The Big Bang Theory i kurde już mnie szlag trafia...taki show, który miał mieć tylko 10 odcinków, po 2 premierowych podjęto decyzję o zwiększeniu do 22 odcinków. Fuck.
Best regards
.Korzeń
08-11-2007, 10:37 AM
Nie uczestniczę tu ostatnio aktywnie, aczkolwiek widzę, że sporo się dzieje w świecie serialowym. Nieciekawe są te informacje. Jakby nie patrzeć takie strajki to w USA chyba standard (też lokauty nie lokauty). Gdyby u nas wpadli na taki pomysł, to wydaje mi się, że telewizja nie pozwoliłaby na coś podobnego. Krótko mówiąc szykuje się nam sezon ogórkowy w tym roku, ja jednak mam nadzieję, że dojdą do jakiegoś porozumienia.
Rafi
08-11-2007, 10:39 AM
heh no i po rybach. Ciekawe jak długą przerwę zrobią nadawaniu smallville
LukC
08-11-2007, 10:45 AM
Już oficjalnie wiadomo, że jeśli strajk nie zostanie zawieszony to 7 sezon Smallville skończy się na 15 odcinku (z cliffhangerami)
Gandzialf
08-11-2007, 10:55 AM
Hmm no jak teraz jeszcze mają strajkować aktorzy to coś tu jest zdecydowanie nie tak... Przemysł filmowy w US&A może mieć delikatne problemy jeżeli jakoś nie dojdą do porozumienia. W końcu jak nie ma produkcji filmowych to nie ma kasy, a wokół kasy się tam wszystko kręci. Szczególnie jeżeli chodzi o stacje TV to seriale odgrywają bardzo dużą rolę ponieważ przyciągają stałą widownię, a na tym zależy reklamodawcom.
Brak seriali => brak widzów => brak reklam => brak kasy => brak nowych produkcji => brak widzów...
Jak czegoś z tym nie zrobią to czeka nas niezły post związany z oglądaniem seriali zagranicznych :/ Pozostaną tylko polskie produkcje. Na szczęście niektóre z nich są nawet nawet więc jakoś można przeczekać okres tarcia miedzy scenarzystami i aktorami a producentami. Oby tylko nie przeciągnęło się to w jakiś dłuższy strajk coś ala polscy lekarze vs. rząd bo wtedy możemy zapomnieć o powrocie do naszych ulubionych pozycji :/
Co w tym najgorsze to to, że przez ten strajk część seriali może nie przetrwać szczególnie te które gromadzą przeciętną liczbę widzów. Poza tym tak jak napisał wronek alternatywne wcześniejsze zakończenie sezonów wybranych seriali np. Heroes może poskutkować tym, że serial straci swój klimat i dużą część publiczności, a to nie było by nic dobrego. Ja osobiście bym się wkurzył gdyby przez taki strajk zepsuli Heroes, który jak dotąd był jednym z najlepszych seriali jakie dotąd oglądałem.
Tak więc czekamy na rozwój wydarzeń. Miejmy nadzieję, że wszystko będzie ok i oglądajmy o co jak dotąd wstrzymane nie zostało

P.S. Sorka za taki długi tekst, ale jakoś tak mi samo nachodziło pod klawe

CYTAT
Już oficjalnie wiadomo, że jeśli strajk nie zostanie zawieszony to 7 sezon Smallville skończy się na 15 odcinku (z cliffhangerami) sad.gif
No to akurat jeszcze nie tak źle

15 odcinków to już ponad połowa sezonu wiec dużą część uda się przekazać. Gorzej jak sezon kończy się po 9/10 odcinkach. To to dopiero jest kaszana :/
Morfeusz
08-11-2007, 12:11 PM
Przepraszam, że nie przetłumaczę, ale tekst jest dość długi i zawiera po części informacje, które nam przekazał wcześniej
wronek o zawieszeniu kilku seriali na czas nieokreślony. Wejdźcie i poczytajcie.
KOD
http://www.film.com/news/story/hollywoodlabor/17214310
Best regards
soku11
08-11-2007, 03:01 PM
No oni to sobie chyba jaja robia :/ Moze i zarabiaja malo, jednak zawieszajac tyle seriali straca mnostwo widzow. Powinni pomyslec o zagorzalych fanach np smallville'a ktory sie ciagnie od 7 sezonow (tzn o wiekszej ilosci 4umowiczow:P). No ale coz - moze zmadrzeja i cos sie uda ustalic. POZDRO
kamil21
08-11-2007, 03:41 PM
ludzie nie ma takiej mozliwosc,aby zaprzestano krecic seriale,to jest z byt wazne dla amerykanow i mysle ze strajk nie potrwa dlugo....
The Uzależniony
08-11-2007, 05:05 PM
było coś dla fanów Desperate Housewives, to teraz, coś specjalnie dla LOSTowiczów.
KOD
"Zagubieni" dopiero w 2009 roku!
Jeśli strajk scenarzystów seriali amerykańskich przedłuży się do końca roku istnieje zagrożenie, że stacja ABC zablokuje emisję ukończonych 8 odcinków 4. sezonu "Zagubionych", aż do 2009 roku.
Kolejny sezon "Zagubionych" miał rozpocząć się w lutym. Sytuacja jednak ulegnie prawdopodobnie zmianie. Tak bardzo wyczekiwane przez fanów nowe odcinki mają się pojawić się dopiero za ponad rok.
Serial miałby być emitowany bez przerwy od stycznia do maja, zaś sezon liczyłby 24 odcinki: 8 z 4.sezonu i 16 zupełnie nowych.
Damon Lindelof i Carlton Cuse nie kryją rozczarowania:- To tak jakby przerwać czytanie opowieści o Harrym Potterze i odłożyć na dluższy czas książkę. Napisaliśmy zakończenie 8 odcinka, ale to zakończenie pewnego rozdziału, nie całości.- mówi Cuse.
-To będzie dla widzów tylko frustrujące, gdy nie zobaczą drugiej połowy nowej serii - dodaje.
dodatkowe ifnormacje.
anulowano '24', wznowienie na jesień 2008, czyli za rok...
Prison Break- następny odcinek w ten poniedziałek a kolejny dopiero 14 stycznia.
Grey's Anatomy- jeszcze 6 odcinków
Doomsday
08-11-2007, 05:52 PM
Paranoja! I co ja się dowiaduję?
Heroes Volume II zakończy się na 11 odcinku czyli pozostały nam jeszcze 4 odcinki do season final. I co dalej? Nie mam pojęcia czy płakać czy iść gryźć ziemię
The Uzależniony
08-11-2007, 06:40 PM
złożyłem właśnie zamówienie na prenumerate dwóch magazynów i zrobiłem preordera na trzy gry, które wychodzą w grudniu.
Zabieram się też za ściąganie CSI, Battlestar Galactica i ER. Coś trza będzie robić
Morfeusz
08-11-2007, 10:06 PM
też chyba zabiorę się za Chirurgów...ma 3 sezony do nadrobienia, powinienem się wyrobić. Troszkę filmów nadrobię, bo też ich się zebrało.
Best regards
The Uzależniony
08-11-2007, 10:11 PM
Prosto z serwisu popcorner.pl
* Prison Break już wkrótce będzie miał przerwę w emisji: od 12 listopada do 14 stycznia.
* Zdecydowanie bardziej radykalne cięcia dotknęły siódmy sezon serialu 24 godziny, którego premiera została przełożona do odwołania. Emisja najnowszych odcinków miała ruszyć 13 stycznia 2008, ale stacja zdecydowała, że fabuła serii jest zbyt skomplikowana, by zmieniać ją i skracać z powodu braku scenariuszy (tak jak stanie się prawdopodobnie z serialem "Herosi", który może zakończyć się już w połowie sezonu).
* Zamiast serii "24 godziny" w najlepszym czasie antenowym lecieć będzie - "Terminator: The Sarah Connor Chronicles"
* Upiekło się natomiast serialowi "House", który będzie nadawany według normalnego, planowanego rozkładu. Prawdopodobnie dlatego, że prace nad serią są już na ukończeniu.
Petr
08-11-2007, 10:59 PM
Pytanie.
Czy "Heroes" Vol.2 miało OD POCZĄTKU (czyli jeszcze przed strajkiem) mieć 11 odcinków?
Jeśli tak, to jest w najlepszej sytuacji i tak, bo można spokojnie przynajmniej Vol.2 do końca bez szwanku na fabule doprowadzić....
Jack_
08-11-2007, 11:11 PM
nie wiem czemu ale czuje, ze to bajka, po prostu spada im oglądalność i chcą jakoś zachęcić (przestraszyć) może i jakiś strajk jest ale nie tak radykalnie ze będą skracać sezony. No bo jeśli dajmy na to taki heroes ma sie zakończyć na 11 odcinku to co nagle scenarzyści napiszą finałowy odcinek? Jak sie zakończy na 11 to nie będzie żaden koniec i w najlepszym wypadku po zakończeniu niby strajku sezon może polecieć dalej. Zobaczymy co to Amerykanusy wymyśliły
Doomsday
09-11-2007, 09:59 AM
Obawiam się że jeśli chodzi o Heores to został napisany alternatywny scenariusz do 11 odcinka co jest związane ze strajkiem. Może wyjść z tego klapa bo zazwyczaj scenariusz pisze się kilka tygodni a tak mamy uwieńczenie Vol. II napisane na kolanie. Nie wspomnę o dokręcaniu scen ( które potem zastąpią te oryginalne).
Nie lubię prowadzić czarnowidztwa ale ostatni taki strajk miał miejsce 20 lat temu i trwał pół roku - wyciągnijcie wnioski sami.
soku11
09-11-2007, 08:15 PM
Chociaz mnie pocieszyla jedna nowina - House dalej bedzie emitowany

Jak chce im sie strajkowac - prosze, ja najwyzej obejrze inne seriale, ktorych nawet nie rozpoczolem

POZDRO
Morfeusz
12-11-2007, 05:04 AM
Trzymajcie listę seriali, które zostały skrócone z powodu strajku.
30 Rock: 10 w produkcji. 5 było, 5 zostało.
Back to You: 9 w produkcji. 6 było, 3 zostały.
Bionic Woman: 9 w produkcji. 6 było, 3 zostały.
Bones: 12 w produkcji. 6 było, 6 zostało.
Boston Legal: 15 w produkcji. 6 było, 9 zostało.
Brothers & Sisters: 12 w produkcji. 6 było, 6 zostało.
Chuck: 13 w produkcji. 7 było, 6 zostało.
CSI: NY: 14 w produkcji. 7 było, 7 zostało.
Desperate Housewives: 10 w produkcji. 6 było, 4 zostały.
Dirty Sexy Money: 11 w produkcji. 6 było, 5 zostało.
Friday Night Lights: 15 w produkcji. 6 było, 9 zostało.
Gossip Girl: 13 w produkcji. 7 było, 6 zostało.
Grey's Anatomy: 11 w produkcji. 7 było, 4 zostały.
Heroes: 11 w produkcji. 7 było, 4 zostało.
House: 12 w produkcji. 6 było, 6 zostało.
Jericho: 7 w produkcji. 0 było, 7 zostało.
Law & Order: SVU: 14 w produkcji. 6 było, 8 zostało.
Lost: 8 w produkcji. 0 było, 8 zostało.
Medium: 9 w produkcji. 0 było, 9 zostało.
Men in Trees: 19 w produkcji. 5 było, 14 zostało.
Numbers: 12 w produkcji. 7 było, 5 zostało.
One Tree Hill: 12 w produkcji. 0 było, 12 zostało.
The Office: 12 w produkcji. 11 było, 1 został.
Prison Break: 13 w produkcji. 7 było, 6 zostało.
Private Practice: 10 lub 11 w produkcji. 6 było, 4 lub 5 zostało.
Pushing Daisies: 9 w produkcji. 5 było, 4 zostało.
Reaper: 10 do 12 w produkcji. 7 było, 3 do 5 zostało.
Samantha Who?: 12 w produkcji. 4 było, 8 zostało.
Scrubs: 12 w produkcji. 3 było, 9 zostało.
Shark: 11 w produkcji. 6 było, 5 zostało.
Smallville: 15 w produkcji. 7 było, 8 zostało.
Supernatural: 10 do 12 w produkcji. 6 było, 4 do 6 zostało.
Ugly Betty: 12 lub 13 w produkcji. 7 było, 5 lub 6 zostało.
Jeśli jakiś seriali nie ma, to jeszcze nie posiadam informacji na ich temat.
Best regards
soku11
12-11-2007, 02:44 PM
Hmpf... To jak z tym Housem?? Wczesniej podobno mial go strajk nie dotknac a teraz co widze - tylko 12 odcinkow :/ O co chodzi?? POZDRO
shadowx
12-11-2007, 03:02 PM
Czy ja dobrze widzę?
11/15 "Blue" NEW EPISODE!
11/22 "Bizarro" (repeat)
11/29 "Kara" (repeat)
12/6 "Fierce" (repeat)
12/13 "Gemini" NEW
12/20 (repeat)
12/27 (repeat)
1/3 "Persona" NEW
1/10 "Siren" NEW
Będziemy mieć przerwy? =/ Myślałam, że mimo strajku, odcinki pójdą normalnie, tylko się wcześniej skończą...
Petr
12-11-2007, 04:01 PM
Przecież to typowa dla "Smallville" przerwa. Po listopadzie jeden odcinek w grudniu i potem w styczniu (tak jak w 6 sezonie)
Ader
12-11-2007, 04:05 PM
Zajebioza.Smallville,Supernatural,Heroes,Reaper..wszystkie seriale ktore ogladam znikna.Normalnie swietnie sie zapowioada koniec roku i poczatek przyszlego...
The Uzależniony
12-11-2007, 04:23 PM
zapisujcie się na basen,
kupujcie karnet na siłownię,
rezerwujcie bilety w teatrze,
wyciągajcie karty biblioteczne.
Jak Jaruzelski zabrał kiedyś dzieciom dobranockę, tak hamburgożercy zabrali nam teraz seriale.
CYTAT
To jak z tym Housem?? Wczesniej podobno mial go strajk nie dotknac a teraz co widze - tylko 12 odcinkow :/ O co chodzi??
chyba jednak się Housowi nie upiekło. Info które podawałem wcześniej pochodziło z serwisu popcorner a to szmatławy serwis jest. Nie podali tam innego źródła, także liczyłem się z tym, że może to być do końca nieprawdą.
Morfeusz
12-11-2007, 04:29 PM
CYTAT(wronek @ 12-11-2007, 04:23 PM)

chyba jednak się Housowi nie upiekło. Info które podawałem wcześniej pochodziło z serwisu popcorner a to szmatławy serwis jest. Nie podali tam innego źródła, także liczyłem się z tym, że może to być do końca nieprawdą.
Prison Break też nie był przez długi czas na tej liście. Musimy liczyć się z tym, że kolejne seriale pojawią się na liście powyżej lub nawet na liście anulowanych seriali.
Best regards
-=MacieK=-
12-11-2007, 04:31 PM
Bladz a tak sie cieszyłem ze na liscie nie ma OTH a tu prosze

. Tylko 12 odcinkow

. Heroesow tez szkoda bo serial na nowo zaczyna sie rozkrecac :/. No i ciekawe jak to bedzie z Lostem. Tyle pytań bez odpowiedzi i tylko 8 odcinkow na wytłumaczenie

. PB przeboleje bo chociaz trzyma wysoki poziom to fabuła strasznie przeciagana. A za smallville tesknic nie bede ;]. Jedno przyzwyczajenie mniej
kamil21
13-11-2007, 12:34 AM
-nie no zalamka...
- mysle ze sa jeszcze jakies seriale,ktore sa dokonczone a ich nie widzieliscie..
pamietacie byl 1 sezon i chyba jedyny pod tytulem --- czlowiek ktorego nie bylo.....????
na jakis czas trzeba bedzie sie innymi serialami zajac...<jednym slowem BUERKKK>
Morfeusz
13-11-2007, 07:47 AM
właśnie przeczytałem, że skoro studia nie chcą negocjować, to stacje FOX i CBS zapowiedziały dzisiaj pozwy sądowe przeciwko strajkującym pisarzom. Tak więc może być sieczka .
Według tvgiude, Heroes zakończy się 3 grudnia...
Best regards
The Uzależniony
13-11-2007, 08:43 AM
sieczka to malo powiedziane.;(
Najgorsze, że to jeszcze bardziej rozciągnie wszysko w czasie...
CYTAT
na jakis czas trzeba bedzie sie innymi serialami zajac...
Ktoś mi powiedział: "Jest pełno klasyki, można sobie znaleźć substytut".
Jednak szczerze mówiąc nie widzi mi się oglądanie z ArchiwumX, MacGyvera Świata wg Bundych, Masha etc.
Seriale z poprzedniej dekady, też nie są zachwycające; Nikita, Kameleon, 7th Heaven...
ble, ja chcę swoje seriale spowrotem:P
Dolar
13-11-2007, 09:45 AM
Tfu, nawet w Hollywood wszystkim mało pieniędzy, moze to i dobrze, niech wybiją sie nawzajem, mam nadzieje, ze uderzy to tez powaznie w aktorów, bo to co oni robią też już przechodzi ludzkie pojęcie, choc z drugiej strony tym 'najgorszym' nawet to nie zaszkodzi.
Ja sie ciesze, ze w Japonii nie umieją strajkowac, bo wtedy szubienica
Gandzialf
13-11-2007, 10:55 AM
Kurcze jeżeli stacje TV rzeczywiście wytoczą proces studiom filmowym to ja już bym chyba wolał żeby stacje go przegrały. Bo w przeciwnym wypadku będziemi mieli do czynienia z sytuacją, że scenarzyści zmuszeni są do pisania scenariuszy, a efekt tego może być tylko jeden. A mianowicie skończy się tak, że przez najbliższy czas powstawać będą tylko tandetne odcinki robione na odwal się :/ Przynajmniej ja to tak widzę. IMHO bez pokojowego rozwiązania za porozumieniem stron nie ma możliwości aby scenarzyści dobrowolnie powrócili do pisania wykorzystując przy tym wszystkie swoje możliwości. Ja osobiście już wolę, żeby takie seriale jak choćby Heroes zakończyły się po tych paru odcinkach, ale jakoś ciekawiej niż trwały pełen sezon z tym, że poziom tych odcinków byłby na poziomie dna i trzech metrów mułu.
A odnosząc się do wypowiedzi Dolara, że w Holywood cały czas chcą więcej to jest to całkowita normalka. Branża rozrywkowa a w szczególności przemysł filmowy jest jedną z najprężniej rozwijających się dziedzin gospodarki i zupełnie normalnym jest, że im więcej dana firma ma zyski tym więcej chcą zarabiać jej pracownicy. Nie znam realiów pracy scenarzysty w Holywood ani ile oni tam zarabiają, ale myślę, że małe pięniądze to to nie są

Ale jak wiadomo US&A to chory kraj i większość ludzi ma tam manie chciwości

Im więcej mają tym więcej chcą

Z tym, że akurat to ostatnie występuje chyba wszędzie
qliver
13-11-2007, 09:16 PM
No zle to wszystko wygląda
keeper
13-11-2007, 09:31 PM
A ja popieram piszących w 100%

Niektóre seriale mają gigantyczną widownię i zbijają kuuuuupę kasy.
Hollywood musi trochę popuścić, i co gorsze zachować się ludzko wypuszczajac trochę więcej kasy dla piszących. No, ale tego się za bardzo nie spodziewam, bo przecież tam liczy się tylko kasa, każdy film znajdzie swoją kontynuację jeśli tylko dobrze się sprzeda. Nie liczy się założenie filmu, przesłanie (które da się zniszczyć w kilku następnych kontynuacjach) tylko kasiooora.
Niech strajkują, a w czasie strajku niech zmienią schemat pod który piszą...
The Uzależniony
13-11-2007, 10:51 PM
CYTAT(keeper @ 13-11-2007, 11:31 PM)

A ja popieram piszących w 100%

z palca sobie postulatów nie wyssali ale nie mogę ich popierać skoro ich akcja uderza bezpośrednio w widza, czyli we mnie.
dlatego ze scenarzystami w 100% mógłbym zgodzić się tylko wtedy, kiedy łamistrajków zatrudniałby: Lost, Prison, Small, 24, House, Desperate, TreeHill i cała reszta badziewia, które oglądam
Morfeusz
16-11-2007, 03:45 AM
Tym razem wrzucam listę z poszczególnych stacji TV:
skończonych - na tyle odcinków jest scenariusza, jednak liczby odcinków mogą się zmienić.
ABC
According to Jim - Wstrzymano pisanie
All My Children - Scenariusz wystarczający do stycznia 2008
Big Shots - oczekuje się 13 odcinków skończonych
Boston Legal - oczekuje się 15 odcinków skończonych
Brothers and Sisters - oczekuje się 12 odcinków skończonych
Cashmere Mafia - oczekuje się 7 odcinków skończonych, premiera przełożona
Cavemen - oczekuje się 12 odcinków skończonych, nie ma zamówienia na cały sezon
Carpoolers - oczekuje się 13 odcinków skończonych
Desperate Housewives - oczekuje się 10 odcinków skończonych
Dirty Sexy Money - oczekuje się 11 do 13 odcinków skończonych
Eli Stone - oczekuje się 13 odcinków skończonych, serial mid-season
General Hospital - Scenariusz wystarczający do stycznia 2008
Grey's Anatomy - oczekuje się 11 odcinków skończonych
Lost - oczekuje się 8 odcinków skończonych, serial mid-season
Miss/Guided - wstrzymano pisanie
Private Practice - oczekuje się 11 odcinków skończonych
Pushing Daises - oczekuje się 9 odcinków skończonych
Samantha Who? - oczekuje się 12 odcinków skończonych
Ugly Betty - oczekuje się 13 odcinków skończonych
CBS
The Big Band Theory - oczekuje się 9 odcinków skończonych
Cane - Wszystkie 13 odcinków skończone
Cold Case - oczekuje się 12 odcinków skończonych
Criminal Minds - oczekuje się 12 odcinków skończonych
CSI - oczekuje się 11 do 12 odcinków skończonych
CSI: Miami - oczekuje się 13 odcinków skończonych
CSI: NY - oczekuje się 14 odcinków skończonych
Ghost Whisperer - oczekuje się 9 odcinków skończonych
How I Met Your Mother - oczekuje się 11 odcinków skończonych
Jericho - Wszystkie 7 odcinków skończone
Moonlight - oczekuje się 11 do 12 odcinków skończonych
NCIS - oczekuje się 13 odcinków skończonych
Numb3rs - oczekuje się 12 odcinków skończonych
Rules of Engagement - oczekuje się 9 do 10 odcinków skończonych
Two and a Half Men - oczekuje się 11 odcinków skończonych
THE CW
Aliens in America - oczekuje się 17 odcinków skończonych
Everybody Hates Chris - Wszystkie 22 odcinki skończone
Gossip Girl - oczekuje się 13 odcinków skończonych
Girlfriends - oczekuje się 10 odcinków skończonych
One Tree Hill - oczekuje się 11 odcinków skończonych, serial mid-season
Reaper - oczekuje się 12 odcinków skończonych
Smallville - oczekuje się 15 odcinków skończonych
Supernatural - oczekuje się 15 do 17 odcinków skończonych
FOX
24 - oczekuje się 8 do 24 odcinków skończonych. Premiera przesunięta na po strajku
Bones - oczekuje się 12 odcinków skończonych
House - oczekuje się 12 odcinków skończonych
K-Ville - oczekuje się 10 odcinków skończonych
Prison Break - oczekuje się 13 odcinków skończonych
Prison Break: Cherry Hill nie wiadomo, czy projekt ruszy
The Simpsons - oczekuje się 22 odcinków skończonych
NBC
Bionic Woman - oczekuje się 9 odcinków skończonych
Chuck - oczekuje się 13 odcinków skończonych
ER - oczekuje się 9 odcinków skończonych
Friday Night Lights - oczekuje się 15 odcinków skończonych
Heroes - oczekuje się 11 odcinków skończonych
Heroes: Origins - Anulowano
Journeyman - Wszystkie 13 odcinków skończonych
Law and Order: Special Victims Unit - oczekuje się 14 odcinków skończonych
Life - oczekuje się 11 odcinków skończonych
Medium - oczekuje się 9 odcinków skończonych
My Name is Earl - oczekuje się 13 odcinków skończonych
The Office - Wstrzymano pisanie, powtórki
Scrubs - oczekuje się 12 do 18 odcinków skończonych
SHOWTIME
Dexter - Wszystkie odcinki skończone
Best regards
Morfeusz
18-11-2007, 11:58 PM
Przepraszam, że post pod postem, ale nie było by uaktualnienia.
Związek Filmowców i Producentów Telewizyjnych (AMPTP) i Przedstawiciele Gildii Scenarzystów (WGA) postanowili wznowić rozmowy: "Przewodniczący AMPTP i WGA zgodzili się wspólnie na wznowienie formalnych rozmów na dzień 26 listopad 2007 roku."
źródło: tvguide.com
Jest więc nadzieja, że strajk się zakończy wcześniej i wiele seriali wróci do swojego pierwotnego kształtu tj. pełnych sezonów (około 22 odcinki).
Best regards
Morfeusz
27-11-2007, 12:21 AM
Jak podają niektóre źródła, w tym prawdziwe i rzetelne źródło, dziennikarka -
Nikki Finke, możliwe, że Hollywood zrobi nam prezent świąteczny i strajk zakończy się. Podobno jest już podpisana wstępna umowa, pisze na swoim blogu Nikki powołując się na osobę z kręgów zajmujących się umową.
Best regards
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.