Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odcinek 132 - S06e22 - Phantom
Forum poświęcone serialowi Smallville > Odcinki > Sezon 6 > Odcinki 6 Sezonu
Stron: 1, 2, 3, 4
regm
Tytuł: Phantom
Premiera: 17.05.2007
Scenariusz: Darren Swimmer, Todd Slavkin
Reżyseria: James Marshall (3)

Spoilery

Ten temat służy tylko i wyłącznie do wygłaszania opinii na temat odcinka. Proszę o NIE PODAWANIE żadnych linków, ani nie proszenie się o nie. Każdy kto złamie tę zasadę otrzyma ostrzeżenie.
viper-ek
... juz na samym poczatku zabraklo jednego waznego zdania na ktore czekalem i ktorego brzmienie mi sie tak podobalo "And now season finale of Smallville..." no chyba ze to nie jest ostatni odcinek serii? Ale chyba jest...

Ps. odcinek pelen akcji smile.gif no i tych dwoch Clarkow na koncu biggrin.gif
Kamesennin
No cóż. Odcinek ciekawy. Szybki. Wydziwiany jak zwykle ale podobał mi się 5/6

Oczywiście standardowo sezon kończy się tak że, prawie wszystkie postaci znajdują się w sytuacji zagrożenia życia. Cóż, smallville zawsze takie i nigdy o jakieś wielkie ambicje je nie posądzałem.

Motyw wyrywania wnętrzności jak na smallville jest trochę zbyt obrzydliwy. że niby jak to miałoby teraz być puszczone od lat 12 na tvn? Chyba że tak jak jedynka wczoraj z Heroesami zrobiła. Kurde, to miało być od lat 12? Przegięli.

No i ostatni motyw - rzekoma śmierć Tej Której Imienia Nie Wolno Wymawiać. ściema jak nic. Scenarzyści sobie zostawili ogromną furtkę w postaci vana zasłaniającego Lionelowi, to co się działo przed wybuchem. Ehh, odetchnąłem z ulgą zobaczywszy to. Boję się tylko żeby nie uległa oszpeceniu. Ale nuży już takie efekciarstwo. Jak na Smallville to 5/6, ale jak na tle innych seriali to chyba 3/6. Mam tylko nadzieję że zrekompensują w siódmym sezonie nam to dużą ilością szczęśliwej clany, bo jeśli ten motyw będzie znowu na zasadzie: "chcę, a nie mogę" to ja wysiadam (bo ile można wałkować w kółko to samo?)!

Ale w sumie to przez to co oni dziś wymyślili w ogóle nie czekam na następny odcinek...ma się wrażenie, że to już wszystko kiedyś było.

P.S.: Moc Chloe? Jaja sobie robią? Już był taki jeden freak co uzdrawiał. Ciekawe czy chociaż będą potrafili to ciekawie wykorzystać.
ania.j5
No i koniec 6 sezonu. Odcinek bardzo dobry ale nie rewelacyjny, znowu zakończenie polega na wielkiej niewiadomej kto przeżył a kto nie, mogli by się scenarzyści troche bardziej wysilić. Największym zaskoczeniem było dla mnie aresztowanie Lexa. No i walka dwóch Clarków bardzo fajnie zrobiona.
Moc Chloe o matko ale pomysł strasznie mnie rozśmieszyła ta scena, skojarzyła mi się z feniksem z harrego pottera biggrin.gif
No a co do Lany to moim zdaniem ona to wszystko ukartowała żeby wsadzić męża za kratki, jeśli to się sprawdzi to naprawdę będzie godna noszenia nazwiska Luthor.
4/6
Ader
huh.gif blink.gif huh.gif blink.gif
Niezle.Lana zyje i pewnie ona to wszytko ukartowala.Raczej nie po to zeby wsadzic Lexa(wszyscy wiemy ze to nie jest takie proste),tylko zeby wszyscy mysleli ze nie zyje(przede wszytkim Clark).Bizarro Clark na koniec swietnie zrobiony,kurde mam tylko nadzieje ze w 7x01 nie zabija go do razu..Lois zyje,ale co sie stalo z Chloe?choc wiem ze przezyje(Gough wspomnial o eksplorowaniu jej mocy w 7 sezonie) to i tak jest niewiadoma.Naprawde nie moge doczekac sie 7 sezonu!Za Bizarro 6/6 smile.gif
kolbe11
Tradycyjnie jeden wielki cliffhanger, coś czuję że Lana wszystko ukartowała, Lex wyglądał na naprawde zdziwonego. Zastanawia mnie co kryptonit dał Bizarro i dlaczego lata skoro jest kopią Clarka ? Czyżby w 7x01 pojawił się niebieski kryptonit bo na to się zapowiada. Odcinek mocny i dynamiczny, wszystkie wątki od Promise wyjaśnione z wynagrodzeniem wspomnianego cliffhangera. No to teraz sobie poczekamy :/ A tymczasem zapuszcze Supernaturala smile.gif
Ode mnie 6/6
Ader
Zielony kryptonit dodaje sily Bizarro w przeciwienstwie do Clarka.Lionel niechcacy dal POWER UP'A Bizarro wink.gif
kolbe11
Nie fair, mogół wziąść czerwonego dla Clarka ooo ! A swoją drogą to nie wiedziałem, ale z tego wynika że niebieskiego pokażą - inaczej tego nie widze.
Harier
BIG LOL biggrin.gif Jak wyskoczyły napisy końcowe to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to "co to kurde było", w pozytywnym znaczeniu smile.gif
Ocenka +5/6 za ten cliffhanger - to jest dobre na krótką metę (tydzień czekania) a nie półroczną przerwę sad.gif Walka choć krótka to świetna. Scena Chloe z Lois wcale nie była taka zła, zaskoczyło mnie tylko to że Lois dała sobie tak łatwo wbić nóż wink.gif Widać musi sobie odświeżyć sztuki walki biggrin.gif Gdyby Lana miała zginąć to van byłby niepotrzebny - zrobiono ten sam numer co kilka sezonów temu z Chloe. Miał ktoś zginąć, a raczej zanosi się, że była to tylko podpucha dla fanów Smallville, żeby mieli o czym rozmawiać i o co się kłócić biggrin.gif Dziadek z początku odcinka przypominał mi lekko Golluma wink.gif Jak dzieciak ciągnie doktorka to za bardzo widać że doktorek na jakimś wózeczku jedzie, poza tym jakby był ciągnięty to raczej rękę miałby wyprostowaną, a jak już zgiętą to na pewno nie w ten sposób wink.gif (jedyna scena która mi się nie spodobała). Dzięki scenie w szopie zapachniało starym Smallville (wreszcie słońce), a ujęcie Lany gdy się do Clarka obraca - ekstra.

Sezon 6 za nami i nie by to w moim przekonaniu najgorszy z sezonów (dalej uważam że 5 był najsłabszy). Teraz czas wyczekiwania na kolejny 7 - jak tu wytrzymać sad.gif
gotara4
Odcinek bardzo dobry 6/6 duzo sie dzialo i pare rzeczy sie nareszescie wyjasnilo. Trzymajaca w napieciu koncowka... Teraz tylko czekac na pierwszy odcinek 7dmego sezonu.

Ale tak dokladnie to nie wiadomo co sie stalo z Lana po przeciez ktos uruchomil silnik samochodu???To wiec ktos musial byc w srodku?I jak sie dobrze przypatrzec to po wybuchu widac jak by cialo opadalo na przod?Co wy o tym myslicie?
kolbe11
Nope nie ma tam żadnego ciała, przyglądałem się kilkakrotnie.
keeper
Dobra - powiedział Lanie.
Dobra - było tempo tego odcinka.
Spoko - Lionel moze zginąć.
Ok - Martha wyjechała.
Ale jeśli zabiją Chloe to... powiedzmy, że ten serial DUŻO straci.

Lana nie żyje?
Wątpie.
Chloe potrafi leczyć i nie wiem, czy nie bedzie tak, że widząc stan Clarka poświęci siebie w zamian za Lanę. O ile Chloe przeżyje.... unsure.gif

Bizarro?
Nawet, nawet, choć mało go tam było widać. Oby miał jakieś prawdziwie szatańskie plany, hehe. biggrin.gif
No i ta końcówka - co mu się stało z twarzą? Hę?

Odcinek 6/6!!

Była szybkość, były sceny na ktore większość czekała (ja też) choć może nie do końca dobrze były one poprowadzone (Clark mówi Lanie, a ona tylko całusa - dla mnie to troche mało), są cliffhanger'y i to całkiem dobre w porównaniu do zeszłorocznych.

Jeśli Lana serio zginie to ja nie wiem... co to będzie z tym Smallville.
A jeśli jeszcze do tego Chloe zginie to już w ogóle katastrofa!

Tym razem czekam na premierę nowego sezonu z niecierpliwością.
smile.gif
tanith
QUOTE(kolbe11 @ 18-05-2007, 11:44 AM) [snapback]69908[/snapback]

Nope nie ma tam żadnego ciała, przyglądałem się kilkakrotnie.

Jest ciało - widać głowę jak po wybuchu zmienia pozycję (opada na kierownicę).
Ader
Dokladnie tak jak pisze tanith,widac glowe opadajaca na kierownice.
Chloe przezyje napewno(wystarczy poczytac troche na k-site,nie chce tu spoilowac),a postacia ktora opusci czolowke bedzie Martha Kent-potwierdzone.
Z tego co kojarze to Bizarro(w komiksie) mial wlasnie taka znieksztalcona twarz,moze nie identyczna ale mial smile.gif Z tego odwzorowania i pomyslu akurat jestem bardzo zadowolony biggrin.gif
O prosze Bizarro Superman :
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4...izarrodeath.PNG
_Tishi_
Odcinek świetny oglądało się go bardzo przyjemnie. Bardzo dużo akcji, śmierć Lany oraz poświęcenie się Chloe dla Lois.
Bardzo fajne efekty specjalne walki Clarka z "Clarkiem"

Ocena 6/6 cool.gif
-=MacieK=-
Jak na season final to troche słabowaty odcinek...

Dokladnie tak jak pisze tanith,widac glowe opadajaca na kierownice

3x22 - Chloe zamyka drzwi domu, przez szybe jest jeszcze widoczna jej postac i następuje wybuch. Tez wszyscy mówili ze nie ma szans na przezycie bo przeciez widzielismy... ale potem w 4x01 bodajze zobaczylismy to z całkiem innej perspektywy. Chloe zamyka drzwi i zdąża wskoczyc w bunkier tuz przed wybuchem smile.gif.
Co prawda dom daje pewne mozliwosci a samochod troche ogranicza ale niewiem moze w 7 sezonie pokaza nam jak Lana wskakuje w studzienke tongue.gif.

Co do odcinka to troche sie zawiodłem. Niby wszytsko fajnie ale czegos mi tu brakowalo.

Clark mówi Lanie, a ona tylko całusa - dla mnie to troche mało

Tu sie zgadzam. Scena kiedy dowiaduje sie o śmierci lany tez mogłaby byc lepiej zagrana przez Toma. Jakos tak malo złosci i rozpaczy było tongue.gif

Bizzaro mi sie podobał chociaz wątek 2 Clarkow był juz przerabiany kilka razy

4/6
AREL
Kolejny season finale = kolejne zagadki.
Ale są proste rozwiązania:
1: Chloe oddała życie za Lois, więc nie żyje (było widać, że jest sina).
2: Lana zginęła, bo było widać w samochodzie ciało, a nawet specjalny dźwięk, gdy głowa uderza o kierownicę - nie robiliby tego producenci, gdyby chcieli jeszcze wrócić Lanę (chyba, że to nie była Lana ;] ). Jedynym wyjściem byłaby tu ucieczka Lany do przejeżdżającego samochodu obok (pewnie taka mała furtka producentów, na wypadek gdyby musieli Lane przywrócić). Lex wydawał się nie wiedzieć, że Lana zginęła, gdy informował go o tym Clark, więc możliwe jest, że Lana przechytrzyła obu Luthorów (Lexa i Lionela) i upozorowała swą śmierć, aby mieć spokój.
3: Lionel zginie, bo pewnie utopi się w tamtym pomieszczeniu.
4: To jest dobry powdód, ażeby Clark zbliżył się do Lois (bo oprócz Marthy tylko ona mu pozostanie) - Chloe nie żyje, Lana nie żyje, Lionel nie żyje...

Chyba już wszystko jasne?

I zaś trza czekać kilka dłuuugich miechów... :/

Ocena: 5/6.
Pozdro!
mira
Kurde ja chyba jestem jakiś dziwny. Cały sezon jechałem po Smallville, a jak dzisiaj popatrzałem na opinie season-finale osób które często broniły Smalliville powiedziałem sobie: "No to przynajmniej ten serial mam już z głowy po tym sezonie". Ale chyba jednak nie smile.gif

Definitywnie według mnie najlepszy Smallville season-finale ever. Faktycznie wyjaśniło się większość wątków i to dlaczego Lionel nie chciał powiedzieć Clarkowi o fantomie.

Fajnie zrobiona scena z Chloe ... na początku trochę scena leczenia łzą mnie rozśmieszyła, ale mimo wszystko fajnie zagrana przez Allison.

Walka z Bizarro bardzo fajna, dobrze że pojawił się Marsjanin (chociaż jak na taką postać definytywnie za mało jej było w sezonie).

Lana raczej nie zginie, chociaż prawdę powiedziawszy bardzo bym chciał: boje się, że jeśli przeżyje to w sezonie 7 będziemy mieli wielką powtórkę z sezonu 5. "No more secrets ... no more lies" ... potem wiadomo jak było.

Lex raczej jest zbyt potężnym człowiekiem żeby pójść pierdzieć ... ale kto wie? Może za "wybuchem Lany" stoi ktoś nowy (chociaż obstawiałbym Lanę)

Ocena 6/6 ... patrzałem całe 40 minut z rozwartymi oczami i chętnie skusze się jednak na kolejny sezon, bynajmniej na kilka początkowych odcinków.

-----

Podsumowując cały dorobek 6-sezonu to jednak muszę to powiedzieć, jeśli nie był w moim odczuciu (a nie potrafie powiedzieć po świetnym season-finale) najgorszy to bynajmniej wypadł gorzej niż 5-ty, porównywalnie do 4-tego. Nudny trójkąt Lana-Lex-Clark, zbyt dużo niewykorzystanych postaci (Marsjanin, Lionel), motyw z dzieckiem (w jedym odcinku z wymiarami Lex się dziwi że Lana jest w ciąży, a potem się okazuje że ją faszeruje - sztuczne nadmuchiwanie fabuły), mało fabuły która odbiegała od wspomnianego trójkąta miłosnego no i nie ten klimat do którego kiedyś byłem przyzwyczajony.

OC wielu osobom się podobało i to jest normalka. Nigdy nie można zadowolić wszystkich smile.gif

Ader
Upadajaca na kierownice glowe bylo widac po wybuchu-czyli to byl trup(palacy sie zreszta trup wink.gif ),a czy to byla Lana to juz inna sprawa...Chloe przezyje-zajrzyjcie na k-site gdzie wyraznie jest napisane
» Click to show Spoiler - click again to hide... «
wiec niemozliwe jest by zginela wink.gif
Petr
Mówcie, co chcecie, ale ja miałem ciarki podczas oglądania "season finale".

Jeden z najbardziej dynamicznych, pełnych akcji odcinków w "Smallville". Bardzo dobre zakończenie wszystkich wątków tego sezonu. Potwierdziły się moje przypuszczenia (i wielu innych), że Lionel był/jest kolejnym wcieleniem Jor-El'a (a raczej jego wiedzy, gdyż w takiej formie występował on m.in. w jaskiniach i Fortecy Samotności (ciekawe co z nią dalej?).

Znakomita końcówka na tej tamie (to chyba elektrownia wodna, tak? smile.gif), gdzie znaleźli się wszyscy. Wszyscy, oprócz Marthy, są w potrzasku. Swoją drogą mam nadzieję, że w sezonie 7 większą rolę odegra Martin Manhunter i dalej liczę na powrót Olivier'a i jego drużyny. Obsadzić jeszcze Chloe w roli Wonder Women smile.gif i będziemy mieli Ligę Sprawiedliwych smile.gif.

Gdy zobaczyłem przejeżdżającego vana, od razu wiedziałem, o co chodzi. Lana najprawdopodobniej żyję nadal. Ciekawe jest tylko to, czy to aby napewno Lex chciał ją unieszkodliwić (wyglądał na prawdziwie zdziwionego), czy może ktoś inny...

Jeszcze co do Lionela. Myślę, że dostaliśmy w tym odcinku odpowiedź na pytanie pojawiające się od 4 sezonu. Lionel "is on our side", więc jest tym dobrym i głupotą ze strony scenarzystów byłoby odmienianie tego zjawiska (czyli robienie z Lionela znów schwarzcharakteru).

Bizarro - rewelacja. Moment całej walki - naprawdę solidnie i widowiskowo zrobiony.

Chloe powinna się wykaraskać. To chyba po prostu szok po pierwszym użyciu mocy. W 7 sezonie Lex powinien mieć na nią chrapkę (w sensie chęci pozyskania jej do eksperymentów, of course) smile.gif

Najlepszy season finale w historii (pewnie odezwą się głosy, że najlepszy był koniec 3. Racja końcówka zdecydowanie tak, ale odcinek jako całość był "jedynie" b. dobry, ale nie rewelacyjny wg. mnie)

6!/6 bez wachania

PS. Aha, jeden minus smile.gif Po "previously on Smallville" zabrakło mi "and now the season finale of Smallville"...biggrin.gif
Quissal
Bardzo dobry odcinek i bardzo dobry season finale. W ogóle cały ten sezon stał moim zdaniem na zupełnie niezłym poziomie. Co do śmierci Lany to well... Może furgonetkę, która zasłaniała nam wejście Lany do samochodu prowadził Clark? biggrin.gif To wyjaśniałoby jego mało emocjonalną reakcję na wieść o jej śmierci. Bo w moim odczuciu po takiej wiadomości Clark powinien co najmniej coś rozwalić, próbować zabić Lexa, no takie to było mało przekonujące... Niby go tam podusił, ale czegoś zabrakło. Mogę się oczywiście mylić, chociaż moim zdaniem Lana żyje i to najpewniej ona sama ukartowała swoją śmierć. Z drugiej strony faktycznie widać ciało opadające na kierownicę... Końcówka z Bizzaro bardzo fajnie zrobiona tak jak i cały odcinek. Bardzo dobry motyw z aresztowaniem Lexa. To było takie kompletne zaskoczenie, bo chyba nikt się tego nie spodziewał w season finale. W mojej ocenie 6-/6.
Aglarel
Odcinek super oczywiście smile.gif. Jak na finał - bardzo dobry, chociaż dla mnie nie przebija końcówki 3 sezonu - najbardzej w mojej opinii dramatycznej. Zakończenie 5 sezonu też chyba było mocniejsze. Ale i tak było bardzo dobrze smile.gif Świetnie zrobili przypomnienie - naprawdę porządnie zmontowane.

Kilka luźnych uwag:
- Bizarro fajny biggrin.gif. Ciekawe jak Clark sobie z nim poradzi. Umie latać, więc wniosek jest jeden - więcej niż jeden odcinek nie przetrwa wink.gif.
- Lois - wyjęcie noża to straszna głupota z jej strony. Ale rozumiem, że miało być dramatycznie wink.gif.
- Chloe - od momentu, gdy usłyszałem o "leczących łzach" uważałem, że to strasznie głupi pomysł. Nie zmieniłem zdania... A może Chloe wskrzesiła Lois? To wtedy rzeczywiście mieliśmy "prawdziwą" śmierć w finale biggrin.gif.
- Martha opuściła Smallville sad.gif. Trzeba będzie się przyzwyczaić do nowej sytuacji. Aczkolwiek trzeba przyznać, że było to zagranie wyjątkowo sprytne. Martha pewnie wiedziała, że zbliża się finał i trzeba uciekać biggrin.gif. W poprzednich dwóch finałach jej życie bylo zagrożone to teraz wolała dmuchać na zimne wink.gif.

QUOTE(Ader @ 18-05-2007, 02:29 PM) [snapback]69917[/snapback]

Upadajaca na kierownice glowe bylo widac po wybuchu-czyli to byl trup(palacy sie zreszta trup wink.gif )

Ok, niech ktoś mi pokaże, gdzie tam jest Lana. Bo ja niczego takiego nie widzę. Obejrzałem tą scenę chyba z dziesięć razy i moim zdaniem nie widać tam niczego a tym bardziej Lany lub jej głowy (lub kogoś innego). Tak więc albo jestem ślepy albo macie lekkie złudzenia wink.gif. No ale może jestem jednak ślepy, więc z ciekawości przejrzałem dokładnie forum kryptonsite - nie spotkałem się z żadnym postem, w którym ktokolwiek pisałby, że widział kogokolwiek w samochodzie w momencie wybuchu. A ich tam jest naprawdę dużo i też dokładnie analizują każdą scenę. Czego dowodem niech będzie ten screen - potencjalny dowód na to, że Lana jednak się wydostała wink.gif:

http://img521.imageshack.us/img521/504/lananotdeados9.jpg

Jak dla mnie - sama scena wyszła tak sobie. Cały efekt popsuł przejeżdżający van, który raczej nie pozostawia wątpliwości co do losów Lany. Zresztą - jak się robi śmierć głównego bohatera to robi się dramatyczną scenę, z wielu ujęć, żeby jak najbardziej wyeksploatować ten moment. Na pewno nie wrzuca się przejeżdżającego vana, który zasłania najważniejszy moment. Dla mnie to typowa podpucha, "śmierć" Chloe w 3 sezonie wyszła bardziej przekonująco.

Poza tym Smallville nie może sobie sobie pozwolić na stratę Lany. Po odejściu Marthy, poza Laną mamy tylko dwie postacie kobiece - w tym Lois, a kontrakt Eriki opiewa na połowę odcinków. To daje jedną regularną postać żeńską (Chloe) i całą masę męskich - Clark, Lex, Lionel, Jimmy, być może GA lub MM. Tak więc Kristin jest potrzebna i tyle smile.gif.

6/6. Bardzo dobry koniec rewelacyjnego sezonu. Oby następny był tak dobry i utrzymany w tym samym klimacie. Jedna dobra rzecz wynikła z tych długich przerw w środku sezonu - do września tylko 4 miesiące smile.gif.
Lunatik
odcinek daje rade.
Jak zwykle denerwuje mnie pochodzenie postaci.
Marsjanin pracujący dla kryptonijczyka laugh.gif
Ader
Aglarel-jestes slepy.Ktos w tym samochodzie byl [moze i nie Lana ale ktos lub cos(kukła?)] napewno,zaraz zrobie screena i wrzuce.
Nie wiem czemu,ale nie moge tego zrzucic :/
Jak robie screena w allplayerze zostaje mi sam czarny ekran po zapisaniu na HD
Aglarel
Nie musisz - masz rację smile.gif. Oglądając powtórki zwracałem uwagę na moment wybuchu a nie na moment jak samochód już płonie. Rzeczywiście czyjaś głowa opada na kierownicę. Zwracam honor smile.gif.
spec001
Odcinek bardzo mi się podobał i z pewnością zasługuje na 6/6. Miał wszystko to co od niego oczekiwałem, ale rozczarowałem się jego końcem. Sądziłem, że scenarzyści zakończą ten sezon ostatecznie, a tu niespodziewane "To be continued" i będzie trzeba czekać z niecierpliwością na sezon7(z drugiej jednak strony mamy 100% pewność, że taki nastąpi). Co do śmierci Lany, to uważam, że ona żyje. Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na furgonetkę przejeżdżającą obok samochodu Lany. Lionel ją widział otwierającą drzwi w samochodzie, nie widział jak wsiada, bo zasłaniał mu przejeżdżający samochód. Następnie, zauważył jedynie wybuch. Przejrzałem parę pierwszych postów i ktoś napisał, że widać było opadające ciało na kierownicę-mogła to być kukła. Uważam, że Lana wszystko ukartowała i przed wybuchem weszła do furgonetki tak aby wszyscy (wraz z Clarkiem) myśleli, że nie żyje. Są dwie możliwości: albo się pojawi pod koniec 7 sezonu, jako spokojna mężatka mieszkająca we Francji, albo faktycznie została usunięta raz na zawsze ze scenariusza.

Poprawka, widzę, że pomysł o ucieczce w Vanie został już ujęty smile.gif
rosiu_1983
Odcinek poprostu zajebisty jedyna ocena na jaka zasluguje to 6/6 swietny koniec tego sezonu, pieknie sie postarali smile.gif smuci mnie mysl ze kolejny sezon dopiero we wrzesniu a do tego czasu sie niczego nie dowiemy sad.gif
michaelmyers
Jak dla mnie jest to najgorszy odcinek finałowy z calej serii juz te pierwsze jak sie konczyly np 2 czy 3 sezon a kiedy to bylo.Oj ten sezon jest ciagniety na sile dali by juz na luz.Wydac z 10 odcinkow 7 seri i finito.A jak znajac zycie w odcinku 7x01 wszystko sie odkreci w ciagu 10 minut.Lana nic nie pamieta itd itd
eda
Ja go jescze nie ogladałam ! Ale z tego co tu piszecie to musi byc naprawde dobry season final ! Szkoda tylko ze nie bedzie do niego napisow jak to dotychczas było! Miejmy nadzieje ze Grupa Hatak jednak cos z tym zrobi i za pare dni obejrzymy z napisami ! A narazie trzeba bedzie po angielsku ogladac!!!!
Lunatik
QUOTE(spec001 @ 18-05-2007, 05:11 PM) [snapback]69926[/snapback]

Przejrzałem parę pierwszych postów i ktoś napisał, że widać było opadające ciało na kierownicę-mogła to być kukła.

Tylko jedno ale.
W samochodzie musialo być ciało.
W przeciwnym wypadku nie wiem jaki sens miałoby aresztowanie Lex'a. To czy należało do lany to zupełnie inna historia.
Policja w smalville chyba nigdy nie była tak szybka. w pare godzin wykryli sprawce, zlokalizowali go i aresztowali.
No chyba że to standardowa procedura by o morderstwo oskarżać męża.
Dalej:

Jak już pisałem Marsjanin od dawien dawna pracujący dla Jor-ela to chyba jakaś parodia.
Skoro tak to co on robił kiedy Zod przybył? Zajadał ciasteczka i popijał sokiem jabłkowym??
Mimo wszystko Zod był chyba groźniejszy od tego gościa z Phantom zone w porcie.

Chloe i jej łzy, zastanawia mnie jak będą eksploatować jej moc. Bedzie dziewczyna płakać co drugi odcinek?

Poza tym odcinek nawet niezły, ale czy mnie pamięć nie myli czy Bizzarro niedługo po krystalizacji rozpadł sie w komiksie.
Doomsday
Odcinkowi wystawiam 5/6. Bez wątpienia jest to najlepszy odcinek sezonu, głównie dzięki intensywności odcinka ( takie powinny lecieć cały czas!) i rozwiązaniu wielu spraw.
Świetna scena na początku, trochę kojarzyła mi się z omenem albo RE( zwłaszcza jak wkroczyli ludzie Lexa)
- Lana raczej na bank przeżyła ( co to za ludzie w furgonetce by byli co odjeżdżają zaraz po wybuchu? nie ma siły żeby nie widzieli/słyszeli)
- ciekawe co z Chloe wymyślą bo jak dla mnie jest ona dead wbrew temu co piszą na ksite
- Bizarro Clark - ogólnie fajna sprawa ale lot na końcu wyglądał co najmniej infantylnie tongue.gif
- tyle tez szumu było MManhunterze i trochę ten temat po macoszemu potraktowali ( gdzie się facet podział jak Lionel potrafił przybyć??)
- odejście Marthy - szczerze mówiąc ciesze się - jeden wątek mniej
Jacoby 2
FINAŁ = ZAGADKI

Odcinek wyczesany , napięcie jakiego dawno nie zaznałem ,a i łezka sie w oku zakręciła w pewnym momencie.
nareszcie doczekałem się TO BE CONTINUE - ale w sumie to jest zawsze w finałowym odcinku. Lex też sobie ostro pojechał blink.gif damski bokser sie znalazł wink.gif
ciekawa była w końcowym ujęciu twarz bizarro Clarka... o co tu chodzi huh.gif

Ocena 6!/6
Brainiac
mogli by się scenarzyści troche bardziej wysilić.

Co roku scenarzyści robią się coraz lepsi i moim zdaniem scenariusze najlepsze są w 6 sezonie, zresztą cała konstrukcja 6 sezonu jest najlepsza. Zakończenie super, nie było tego, czego się spodziewałem, ale nadal super, ta sama koncówka z kryształową skórą... coś jak Brainiac biggrin.gif, nie spodobała mi się moc Chloe, bardziej przypomina fantasy, nie sci-fi. Klimat ostatniej walki jest rewelacyjny, scenografia... nowa muzyka, oświetlenie i Bizarro Clark... i to teraz wzmocniony... przez kryptonit!
Ja się martwię o to, czy to widmo po pierwszym zderzeniu z Clarkiem zniszczyło jego kryształ, czy co..? wchłonął jego konstrukcje i zawartość tak jak kryptonit?
Ciekawe gdzie bizarro leciał, za Clarkiem? mam nadzieje, że odrazu lecą do fortecy na rozrube, już sobie wyobrażam w fortecy, na biegunie panuje noc, w fortecy ciemno i ten wygląd bizarra.... masakra, co?
Co z armią super-freaków w tamtej wielkiej hali?? Myśle, że w 6x22 mało pokazali, tak samo jak w 5x22, w 6x01 się działo dopiero.

ciekawa była w końcowym ujęciu twarz bizarro Clarka... o co tu chodzi huh.gif

Po oglądnięci MI dało to do zrozumienia, że widmo może pochłaniać wszelką materię i przetwarzać siebie w nią, we wszelką skomplikowaną konstrukcję, stąd właśnie brał DNA, a kryptonit zassał bo mu najwyraźniej się spodobał i to tak jakby wszedł na haj.
Jacoby 2
Możliwe że sobie zaćpał kryptonitu tongue.gif
W tej walce przydała by się Liga Sprawiedliwych... CK może mieć (i ma) problemy
spec001
QUOTE(Lunatik @ 18-05-2007, 06:03 PM) [snapback]69931[/snapback]

Tylko jedno ale.
W samochodzie musialo być ciało.
W przeciwnym wypadku nie wiem jaki sens miałoby aresztowanie Lex'a.

Po prostu, Lana sobie uświadomiła, że najlepszym miejscem dla Lexa będzie więzienie za jego wszelkie czyny. Zmylenie policji mogło być w planie ucieczki Lany. Wydaje mi się, że ona dobrze sobie zdaje sobie sprawę, że Lex i tak ma w kieszeni cały sąd, więc może chciała w zwyczajny sposób zyskać na czasie, aby móc swobodnie uciec. Lex byłby zajęty ratowaniem swojego tyłka przed pudłem, a ona by się ukryła. Jeżeli ta koncepcja okaże się prawdą, to ciekawi mnie jak Lana się ukryje, przed ewentualnymi poszukiwaniami ludzi Luthora.
Jacoby 2
QUOTE(spec001 @ 18-05-2007, 05:09 PM) [snapback]69937[/snapback]

Lex byłby zajęty ratowaniem swojego tyłka przed pudłem, a ona by się ukryła. Jeżeli ta koncepcja okaże się prawdą, to ciekawi mnie jak Lana się ukryje, przed ewentualnymi poszukiwaniami ludzi Luthora.

Jak sie ukryła?? Przecież dojdą czy w wybuchu faktycznie zginęła Lana - w sumie to pewnie juz to ustalili bo inaczej nie aresztowaliby Lexa
Petr
QUOTE(Jacoby 2 @ 18-05-2007, 07:13 PM) [snapback]69938[/snapback]

QUOTE(spec001 @ 18-05-2007, 05:09 PM) [snapback]69937[/snapback]

Lex byłby zajęty ratowaniem swojego tyłka przed pudłem, a ona by się ukryła. Jeżeli ta koncepcja okaże się prawdą, to ciekawi mnie jak Lana się ukryje, przed ewentualnymi poszukiwaniami ludzi Luthora.

Jak sie ukryła?? Przecież dojdą czy w wybuchu faktycznie zginęła Lana - w sumie to pewnie juz to ustalili bo inaczej nie aresztowaliby Lexa

Na zdrowy rozsądek masz rację, ale biorąc pod uwagę materię serialową, to śmierć głównego bohatera, mającego rzeszę fanów (niektórzy to już wyznawcy smile.gif), byłaby celebrowana i byłaby czymś specjalnym. Natomiast to było zrobione, jakby chodziło o kolejnego meteor-freaka.
Tak więc jeżeli przyjmujemy, że Lana żyje, to musimy również uznać kompletne dyletanctwo policji, która nie potrafi zidentyfikować ciała (co nie jest trudne smile.gif)
kmietas
I znowu cliffhanger... jak ja tego nienawidze mad.gif
6/6
Weglug mnie Lana nie zginela. Ta furgonetka az za bardzo na to wskazuje. Nikt nie widzial jak wsiada do samochodu.
Szkoda ze wszyscy od razu trabia ze wyczytali gdzies ze Chloe przezyje. Wolalbym tego nie wiedziec. A jak bym chcial to bym sam sobie jakies spoilery poczytal.
Ader
Naprawde zostawili nas z mnostwem zagadek na przyszly sezon premiere..Twarz Bizarro jest jaka jest,bo taka twarz ma Bizarro w komiksie(zreszta jego wyglad roznie byl ukazywany,ale w jednym z komiksow mial wlasnie taka twarz..link gdzies wyzej dalem).Jestem zadowolony z tego sezon finale,swietnie zrobiony smile.gif
Bahamut
Odcinek dla mnie bardzo dobry dlatego daje 6
Co mi się podobało:
- fajne wejście Martian Manhunter'a gdy Clark miał dać wciry Lionelowi
- Tak co niektórzy narzekają ale te łzy Chloe wyszły nawet fajnie, może i
trochę za bardzo bajkowo to pokazali ale ujdzie w tłumie.
- Wyjawienie Clarka że pochodzi z kryptona i że został wysłany na ziemie
przez rodziców aby ocalał
-Noi oczywiście walka Clarka z Bizzaro

Szczerze mówiąc jestem ciekawy jak się dalej potoczy ta walka. Mam nadzieje że nie pójdzie tak szybko jak z Zod'em i załóżmy Bizzaro dostanie wciry i się ukryje na jakiś czas i będzie coś knuł.
Ader
A na forum znow zrobi sie cicho przez kilka miesiecy.. tongue.gif
Jacoby 2
Łzy Chloe leczą... cool teraz Clark bedzie nosił pas z fiolkami w których będą łzy i będzie przywracał też do życia.. Superman jak sie patrzy tongue.gif

Ader może masz troszkę racje ,ale pewnie ruszą sie tematy z innymi serialami.. ja np: jutro zaczynam Heroes
spec001
QUOTE(Jacoby 2 @ 18-05-2007, 07:13 PM) [snapback]69938[/snapback]

A nie pomyślałeś, że to też może być ukartowane? Nie wiem jak, ale jeżeli faktycznie miało coś podobnego miejsce, to się dowiemy we wrześniu. Nie zapominajmy, że Lana również dysponuje niezłym kapitałem po ślubie z Lexem.
shadowx
Raczej wszyscy powiedzieli to, co chciałam napisać smile.gif
Jedyne z czym się nie zgadzam - moc Chloe. Moim zdaniem jest super, nie wiem, czemu uważacie za głupią.
Tak btw. Zanim objerzałam odcinek myślałam, że może Chloe odda życie za Lois, właśnie poprzez płacz. Bo inaczej dlaczego wcześniej nie płakała takimi łzami? Może mogła oddać życie za kogoś, kogo kocha?
Jednak jeśli umrze, to nie wyobrażam sobie SV bez niej sad.gif

Lana... i jej sprawa... Na początku byłam załamana, ale rzeczywiście: FURGONETKA! Zasłoniła widok! I ta fota, którą załączył Aglarel - tam JEST LANA! Zwróćcie uwagę na ubranie - Lana jest ubrana na czarno i ma dekolt... tak jak osoba w furgonetce!

Lano, żyj!

Moim zdaniem, chciała to zrobić przeciwko Lex'owi. Ale co z nią dalej? Zobaczymy.

Fajna walka Lois smile.gif

Wypas walka Clark vs. Bizzaro.

Wypas koniec.

Po prostu +5/6 - mały minus za 'śmierć'(?) Chloe sad.gif (oby nie sad.gif)
klusmen
Dla mnie nie zgineła. Wystarczy obejrzeć scenę w której Lex gasi światła w labolatorium, gdzie znajdują się klony, w pewnym momencie wysówa się jeden z klonów. Sądze, że jest to klon Lany.

Ciekawy motyw przedstawienia tego. Powodzenia w dopatrywaniu się smile.gif)
shadowx
Dla mnie nie zgineła. Wystarczy obejrzeć scenę w której Lex gasi światła w labolatorium, gdzie znajdują się klony, w pewnym momencie wysówa się jeden z klonów. Sądze, że jest to klon Lany.

Rzeczywiście! Ten 'niby klon' ma chyba długie włosy! A inne nie! I mu/jej się kiwają na początku po przesunięciu! Co o tym sądzicie?!
shadowpicture
Witam wszystkich!!
Mam już ostatni odcinek 6 serii ale brakuje mi do niego napisów;-((
Może ktoś mógłby mi podrzucić na maila?????

tg17@o2.pl

Wielkie dzięki!!!
Ader
Ta juz odpalam kalosze i wysylam...CZYTAJ REGULAMIN I NIE DENERWUJ.
Petr
QUOTE(shadowx @ 18-05-2007, 08:41 PM) [snapback]69951[/snapback]

Rzeczywiście! Ten 'niby klon' ma chyba długie włosy! A inne nie! I mu/jej się kiwają na początku po przesunięciu! Co o tym sądzicie?!

No coś w tym jest. Sam na to nie wpadłem, a oglądając, zastanawiałem się, o co w tej scenie chodzi. Jeżeli przyjmiemy to za prawdę, to wysuwają się nam różne możliwości:
- Lana zginęła. Zostaje jej klon (mało realne)
- Lana znalazła klona i użyła go do upozorowania swojej śmierci (to by mogło tłumaczyć motyw z aresztowaniem)
- ???

Pamiętajmy, że to tylko nasze, mało znaczące, spekulacje smile.gif
spec001
Hehe, równie dobrze Lex stworzył klona Lany- który zapomni o Clarku i odda się Lexowi:D i mamy tu mały perwersik.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.