Odcinek super oczywiście

. Jak na finał - bardzo dobry, chociaż dla mnie nie przebija końcówki 3 sezonu - najbardzej w mojej opinii dramatycznej. Zakończenie 5 sezonu też chyba było mocniejsze. Ale i tak było bardzo dobrze

Świetnie zrobili przypomnienie - naprawdę porządnie zmontowane.
Kilka luźnych uwag:
- Bizarro fajny

. Ciekawe jak Clark sobie z nim poradzi. Umie latać, więc wniosek jest jeden - więcej niż jeden odcinek nie przetrwa

.
- Lois - wyjęcie noża to straszna głupota z jej strony. Ale rozumiem, że miało być dramatycznie

.
- Chloe - od momentu, gdy usłyszałem o "leczących łzach" uważałem, że to strasznie głupi pomysł. Nie zmieniłem zdania... A może Chloe wskrzesiła Lois? To wtedy rzeczywiście mieliśmy "prawdziwą" śmierć w finale

.
- Martha opuściła Smallville

. Trzeba będzie się przyzwyczaić do nowej sytuacji. Aczkolwiek trzeba przyznać, że było to zagranie wyjątkowo sprytne. Martha pewnie wiedziała, że zbliża się finał i trzeba uciekać

. W poprzednich dwóch finałach jej życie bylo zagrożone to teraz wolała dmuchać na zimne

.
QUOTE(Ader @ 18-05-2007, 02:29 PM) [snapback]69917[/snapback]
Upadajaca na kierownice glowe bylo widac po wybuchu-czyli to byl trup(palacy sie zreszta trup

)
Ok, niech ktoś mi pokaże, gdzie tam jest Lana. Bo ja niczego takiego nie widzę. Obejrzałem tą scenę chyba z dziesięć razy i moim zdaniem nie widać tam niczego a tym bardziej Lany lub jej głowy (lub kogoś innego). Tak więc albo jestem ślepy albo macie lekkie złudzenia

. No ale może jestem jednak ślepy, więc z ciekawości przejrzałem dokładnie forum kryptonsite - nie spotkałem się z żadnym postem, w którym ktokolwiek pisałby, że widział kogokolwiek w samochodzie w momencie wybuchu. A ich tam jest naprawdę dużo i też dokładnie analizują każdą scenę. Czego dowodem niech będzie ten screen - potencjalny dowód na to, że Lana jednak się wydostała

:
http://img521.imageshack.us/img521/504/lananotdeados9.jpgJak dla mnie - sama scena wyszła tak sobie. Cały efekt popsuł przejeżdżający van, który raczej nie pozostawia wątpliwości co do losów Lany. Zresztą - jak się robi śmierć głównego bohatera to robi się dramatyczną scenę, z wielu ujęć, żeby jak najbardziej wyeksploatować ten moment. Na pewno nie wrzuca się przejeżdżającego vana, który zasłania najważniejszy moment. Dla mnie to typowa podpucha, "śmierć" Chloe w 3 sezonie wyszła bardziej przekonująco.
Poza tym Smallville nie może sobie sobie pozwolić na stratę Lany. Po odejściu Marthy, poza Laną mamy tylko dwie postacie kobiece - w tym Lois, a kontrakt Eriki opiewa na połowę odcinków. To daje jedną regularną postać żeńską (Chloe) i całą masę męskich - Clark, Lex, Lionel, Jimmy, być może GA lub MM. Tak więc Kristin jest potrzebna i tyle

.
6/6. Bardzo dobry koniec rewelacyjnego sezonu. Oby następny był tak dobry i utrzymany w tym samym klimacie. Jedna dobra rzecz wynikła z tych długich przerw w środku sezonu - do września tylko 4 miesiące

.