[quote name='Sox' date='16-05-2006, 02:55 PM' post='50865']
[quote]Procesor w PS2 jest specjalizowany do obsługi gier. W PC musi robić wszystko. [/quote] dlatego na ps2 gra sie lepiej.[/quote]
A nie dlatego, że niektórzy po prostu wolą konsolowe gry?

[quote]No bo windows w obecnej formie to nedza to tłumaczy sukces linuxa [/quote]
Jeżeli sukcesem jest niecałe 2% rynku... I nie zapominajmy o fakcie, że z KDE czy Gnome linux jest wolniejszy od Windowsa XP, który wcale taki nędzny nie jest jak go lubią malować.
[quote]A c do tego firewalla to go zmien bo jak rzre tyle zasobów to jakas padaka[/quote]
Firewalla mam bardzo dobrego - 90% zasobów potrafi każdy zabrać (a jak nie potrafi, to znaczy, że jest słaby). Tylko wymagana jest do tego sytuacja krytyczna np. całkowite obciążenie łącza niewłaściwymi danymi.
Dlatego w lepszych płytach głównych nVidii jest montowany sprzętowy firewall by odciążyć procesor główny.
[quote]dlatego na ps2 gra sie lepiej bo konsolka jest wydajna w przypadku gier[/quote]
Właściwie, to gry chodzą szybko jak na taki procesor bo i gry i on sam są optymalizowane. A czy gra się lepiej, to jak wspomniałem wyżej, zależy to od gier (przynajmniej ja to tak widzę)

[quote]a tak na marginesie jest linux na ps2 i chodzi mega szybko.[/quote]
Linuxa można ustawić tak by chodził szybko na procesorze 486 66Mhz z 8MB ramu oraz jednomegową kartą graficzną. I to używając środowiska graficznego. Więc nie jest to żaden dowód na wydajność czegokolwiek prócz systemu

[quote]dlatego ps2 podłacza sie do tv a jasli podłaczasz do monitora to trzeba zmienic w nim rzodziałke na 640/480[/quote]
Taką rozdzielczość gry na PC miały 10 lat temu a i wtedy 800x600 było standardem. Teraz w takich ustawieniach obleśność grafiki widać gołym okiem. Telewizor to ukryje, ale monitor pokaże sztuczki zwiększające szybkość generowania grafiki. Zapewniam, że Duke Nukem 3D na telewizorze też wygląda lepiej niż na monitorze

[quote][quote]A mimo tego obecnie gry na PC wyglądają jak na konsolach nowej generacji - jak więc można twierdzić, że procesor PS2 jest bardziej wydajny[/quote] coz moge powiedziec matematycznie jest bardziej wydajny[/quote]
Jeśli faktycznie tak jest, to w takim razie pozostaje dla mnie tajemnicą dlaczego nie wykorzystuje się go nigdzie prócz konsoli. Ani na serwerach, ani w superkomputerach naukowych po prostu nigdzie
[quote]chodziło bo ustawiłes postprocesing na min, a tak na marginesie to ciekawe jak by wygladał taki tekken na tym s3trio[/quote]
Nic nie ustawiałem - wgrałem kodek, wrzuciłem film i tyle. S3Trio spokojnie starczał do filmów. Tylko w czasach gdy panowały układy S3 procesory nie dawały rady. Przy Celeronie 300 obraz z dźwiękiem się rozjeżdżał, przy 400 Mhz już wszystko płynnie chodziło.
Co do marginesu - Tekken 3 odpalany przez emulator wyglądał w porządku i chodził z prędkością między 20 a 30 klatek na sekundę. Rozdzielczość 640x480, zostawiona grafika oryginału, bez emulowania wygładzeń i innych dopalaczy obrazu.
[quote]efekty wizualne w np x360 to efekt tego 3.2ghz 3 rdzenie ati 512Mb i 512Mb superszybkiego ramu.[/quote]
Procesor 3.2 Ghz dwa rdzenie, karta grafiki Ati/nVidia z 512 MB pamięci na pokładzie i 1 GB ramu i mamy na PC równie piękną grafikę i to bez optymalizacji na takim poziomie

A to dlatego, że w x360 procesor PowerPC został mocno zubożony i już nie jest tak wydajny jak był choćby na iMacach (ale dzięki temu nie gdzieje się tak mocno i nie posiada elementów zbędnych w konsoli).