Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Emulatory Na Ps2
Forum poświęcone serialowi Smallville > Fan-Topics > Offtopic
Stron: 1, 2
weasley55
Mam sprawę. Czy ktoś z was ma działający emulator na PS2? Sciągałem chyba z 10 różnych i żaden nie chciał działać. Jeśli ktoś ma emulator, to prosiłbym o kontakt.
szymon1122
Nie ma w pełni działającego emulatora na PS2. Co prawda niektóre gry działają ale co to za przyjemność jeżeli wyciągają 5klatek na sek. Nie ma co tego tematu drążyć...Może za pare latek wyjdzie taki emulator na którym będą sprawnie śmigać gierki albo nasze kompy będą już takimi potworami że będą w stanie je uciągnąć.
Sox
nie wyjdzie z bardzo prostej przyczyny PS2 na 128bit procesor a PC 32 bit procesory a obecie szczescliwcy moga sie pochwalic 64bit procesorem

Zeby emulowac 128 układ potrzeban jest odpowiednia moc obliczeniowa z odpowiednio szeroka szyna danych tak wiec do emulacji 300Mhz 128bit Proca Ps2 potrzeba 128bit proca na pc.
Jak wiadomo pomiedzy 128bit a 32 lub nawet 64bit procesorami jast ogroman róznca, dlatego na pc z 32bit procem o czestotliwosci 3000MHZ mozna wyciagnac na emulatorze 5 klatek a dla porównania Ps2 ze swojm 300Mhz 128 bit procem rozwija ponad 25FPS. Mysle ze ten mały przykład obrazuje dlaczego nie doczekamy sie emulatora ps2 na pc.

Poza tym po co wam emulator ps2 kosztuje ok 500zł po przeróbce to taniej niz sredniej klasy karta grafiki na pc a na ps2 jest masa ciekawyh gier a jak juz ktos lubie M&A to bedzie w niebie.

Ja mam ps2 od 2 lat i jestem z niego bardo zadowolony.
Bandzi
Moj przedmowca dobrze gada.
Chcecie pograc w gry na PS2 to kupcie sobie PS2, proste !
Ja oprocz DSJ nie gram na kompie w nic. Zreszta Czarnulka ostatnimi czasy też samotna stoi, ale to inna sprawa tongue.gif
Sox
stoi samotna bo nic ciekawego w tym miesiacu nie wyszło moze poza grandia3 i Sonic Riders mi te dwie gry w zupełnosci wystarcza. A mjuz nie długo TR-LEGENG to sie bede zagrywał oj bedzie czarnulka sie pocic smile.gif
Pablo
Ja sie coraz bardziej sklaniem do kupna ps2 nie jest droga a i coraz wiecej tytułów nie pojawia się juz na pc tylko na ps2 np 24: the game. Mam pytanie do posiadaczy konsolki macie przerobioną czy może korzystacie z takiego bonus jak swap magic? Jak sprawdza się ten Swap magic jestem ciekaw
PaLa
ja też planuje zakup PS2 ale wersje Slim. Mniejwiecej zwykła PS 2 i Slim kosztują tyle samo. Nówkę Slim'a można już za ok 550 zł zakupić. Pierwsze tytuuły które zakupie to : Tekkeny [4, TT i 5] oraz RE 4 tongue.gif
incubus
Oj to strasznie nie na temat ,ale kupcie sobie lepiej XBOXA.
pozdro
Bandzi
a po co ?
Inszy
Do grania? unsure.gif
Bandzi
a PS 2 do czego jest ?
Sox
ja mam ps2 przerobiona riperem 2Gold (co do SM to działa ale nie ze wszystkimi grami co moze troche wkurzyc) chodzi juz prawie 2 latka u mnie (w sumie to ze 4lata juz ma)
Gram w duzo gier ostatnio moze troszke mniej gram bo studia, co do gier to łatwo sciagnac nie maja zadnych zabezpieczen( w przeciwienstwie do PC) czesto sa pakowane podwójnie winraem aby z obrazu majacego 3.6gb zrobic archiwum 1.6gb.
Grafika jest bardzo-dobra masa gier z pomysłem np singstar czy eyetoye.
Obecnosc wielu super gatunków nie obecnych na pc: bijatyki,j-RPG, Adventure(jest na pc ale tu mamy esencje gatunku).
Do tego gry wychodza wczesniej niz na pc.
Gry sa bardziej grywalne, no bo jle gier na pc moze zachecic do przejscia po 4-5 razy.

A co do x-box to jest konsolka dla ludzi lubiacych pc-towe gry z gorsza grafika, poza tym jest mało tytułów i sa jak dla mnie kiepskie (nie dostarczaja tyle radosci co gry na ps2).
Inszy
Odnośnie emulacji PS2 - nieprawdą jest to, że te 128 bit jakie można znaleźć w konsoli jest za mocne na komputery, w sensie, że dysponuje taką niesamowitą możliwością obliczania danych. Wystarczy odpalić DosBoxa by zobaczyć, że nawet emulowanie procesora 486 (których się nie produkuje już ponad 10 lat) jest problematyczne, a to przecież procesor 32 bitowy.

I wybaczcie, ale po prostu musiałem odpowiedzieć biggrin.gif

QUOTE(Sox @ 27-03-2006, 06:16 AM) [snapback]46881[/snapback]
Obecnosc wielu super gatunków nie obecnych na pc: bijatyki

...i gry imprezowe (tańce, karaoke i co tam jeszcze). Ogólnie na konsole (szczególnie PS) jest masa gier wymagających od gracza przede wszystkim szybkiego klepania w przyciski na padzie - na klawiaturze i myszce to się nawet nie sprawdza, za trudne smile.gif

j-RPG

Popłuczyny w porównaniu z cRPG, nie wspominając o prawdziwych huh.gif

Adventure(jest na pc ale tu mamy esencje gatunku)

Albo rzuciłeś świetny dowcip, albo błysnąłeś brakiem elementarnej wiedzy unsure.gif Adventure, to przygodówka, a prawdziwe przygodówki które wyszły na nowszych konsolach w ciągu ostatnich 10 lat, to pewnie można w sumie na palcach jednej ręki policzyć laugh.gif Bo na stare typu NES pojawiały się od święta również oldschoolowe przygodówki smile.gif
Ale jeśli chodziło o gry action-adventure z naciskiem na słowo action, to już jak najbardziej się zgodzę smile.gif

Zależy jakie - nieładnie uogólniać wink.gif

Gry sa bardziej grywalne

Dla Ciebie - znów uogólniasz unsure.gif

no bo jle gier na pc moze zachecic do przejscia po 4-5 razy.

Na konsole nie znam żadnej, ale serię Gran Turismo pewnie można smile.gif
Natomiast na PC w Heroes Of Might And Magic 2 i 3 grałem w niezliczoną ilość godzin, a Fallouta 2 przeszedłem ze 20 razy - za każdym razem inaczej smile.gif I to tylko tak dla przykładu smile.gif
Więc jak widzisz - co kto woli wink.gif

Poza tym ciężko na konsoli wgrywać modyfikacje, prawda? wink.gif

QUOTE("Bandzi")
a PS 2 do czego jest ?

Niektórzy wolą gry z X-Boxa niż z PS2, więc nie ma sensu pytać się "po co?" smile.gif
Sox
Albo rzuciłeś świetny dowcip, albo błysnąłeś brakiem elementarnej wiedzy unsure.gif Adventure, to przygodówka, a prawdziwe przygodówki które wyszły na nowszych konsolach w ciągu ostatnich 10 lat, to pewnie można w sumie na palcach jednej ręki policzyć laugh.gif Bo na stare typu NES pojawiały się od święta również oldschoolowe przygodówki smile.gif
Ale jeśli chodziło o gry action-adventure z naciskiem na słowo action, to już jak najbardziej się zgodzę

tak szczerze to na pc ni widziłem nigdy czystej gry adventure na ps2 sie trafiaja ale racja z reguły to połaczenie z action-adventure.

Zależy jakie - nieładnie uogólniać wink.gif
wszystkie które znam na obu platformach były wczesniej na ps2

gry imprezowe (tańce, karaoke i co tam jeszcze)"
zapomniałem o tym gatunku prawie tego nie ma na pc na przynajmniej w tej klasie grywalnosci i jakosc wykonania singstar to nie jakies badziewiaste karaoke ale winamp z pluginem w tle i nieudolnie wskazywanymi sylabami a na ps2 jest taki zalew ze ... ale nie bede sie rozpisywał.

Gry sa bardziej grywalne Dla Ciebie - znów uogólniasz
no to tylko moje odczucie ale tak na marginesie to twórcy gier stawiaja na to ze jak orginalna gra kosztuje 200zł to powinna przykłuc cie do konsoli na długie dni w przypadku rpg na miesiace 200 godzin gry. Nie sadze by jaka kolwiek gra trwała tyle i jeszcze by komus sie w nia chciało.

zalezy co rozumiesz jak masz chipa to nowe modyfikacje usprawniajace konsolke sa non stop.
a na x boxa pctowcy cały czas majstruja programiki to prawie jak pc z linuksem:)
a tak na marginesie mam kompa na kturym nowe gry chodza w max ustawianiach a obecnie gram tak sporadycznie ze zaczynam załowac wydanej na niego kasy (tzn tego ze wydałem kase zamiast zainwestowac w siebie smile.gif )bo jak mam czas to gram na konsolce.
dlatego jak wyjdzie ps3 to zamiezam kupic i byc happy:)

Inszy
QUOTE(Sox @ 29-03-2006, 05:57 PM) [snapback]47020[/snapback]
tak szczerze to na pc ni widziłem nigdy czystej gry adventure

Proszę bardzo - przykładowe przygodówki czystej krwi na PC:
- Jack Orlando
- Blade Runner
- Broken Sword 3
- Myst

wszystkie które znam na obu platformach były wczesniej na ps2

Gry FPS, kilka nielicznych strategi wydanych na PS czy choćby GTA pierwsze wychodziły na PC wink.gif Ale ogólnie mały jest ruch w obie strony, bo różni gracze są na konsolach i na komputerach.

tak na marginesie to twórcy gier stawiaja na to ze jak orginalna gra kosztuje 200zł to powinna przykłuc cie do konsoli na długie dni w przypadku rpg na miesiace 200 godzin gry

Te 200 zł, to i tak w większości haracz dla Sony z którego gry na PC są zwolnione. A bądźmy szczerzy - ile można grać w zręcznościówkę (a takie gry się wydaje na konsolach)? Dla mnie góra 20 godzin w przeciągu tygodnia. Za dużo klepania w przyciski pada, za mało czegokolwiek innego.

Nie sadze by jaka kolwiek gra trwała tyle i jeszcze by komus sie w nia chciało.

Dwie gry uważane za najlepsze w swoich dziedzinach:
Strategia turowa - Heroes 3
CRPG - Fallout 2
W nie można grać 200 godzin i się nie znudzić smile.gif Ogólnie te dwa gatunki się tym charakteryzują, że rozrywki dostarczają na długie wieczory wink.gif

zalezy co rozumiesz jak masz chipa to nowe modyfikacje usprawniajace konsolke sa non stop.

Nie chodzi mi o modyfikacje sprzętu a gier - od prostych zmian w grafice po całkowitą zmianę systemu gry (a czasem i nawet już nie gry, tak jak Unreal został wykorzystany do zwiedzania katedry).

a na x boxa pctowcy cały czas majstruja programiki to prawie jak pc z linuksem:)

Bo X-Box to jest PC, tylko ładnie go zapakowali i ustawili jako maszynkę do gier. X-Box 360 to mała stacja graficzna oparta o PowerPC pozbawiona kilku elementów niepotrzebnych w konsoli i z kilkoma gadżetami w sam raz dla niej. To samo będzie z PS3, tylko zamiast PowerPC będzie Cell.

I teraz już masz nauczkę - komputer kupuj do tego do czego chcesz go używać. Po co komu maszyna do pisania na 5 tysięcy? wink.gif
Xelos
Kilka osob pisalo ze planuje kupic ps2... zadam pytanie:
po co? smile.gif
za jakis czas wyjdzie ps3 ktorego cena startowa miala wynosic 1500-2000 (aczkolwiek nie sa to swieze informacje)
Jak wyjdzie ps3 to w bardzo krotkim czasie ilosc wydawanych gier naprawde znaczaco spadnie (takie zjawisko odczulem na sobie jak mialem psx i wyszlo ps2)

Inna bajka jest to ze konsola sluzy jedynie do grania. Imo lepiej zainwestowac pewna kwote w PC i cieszyc sie grami na PC.
Z 2giej strony rozumiem niektorych ludzi bo sam kupilem ps2 tylko po to zeby zagrac w kolejne czesci Final Fantasy po czym sprzedalem konsole smile.gif
Jednak ps3 w pelni bedzie obslugiwalo gierki z ps2 wiec obecnie chyba rozsadniej wydac troche wiecej i cieszyc sie troche dluzej nowym sprzetem.
Pozatym do premiery jeszce troche czasu wiec mozna odlozyc troche pieniedzy smile.gif

Nie sadze by jaka kolwiek gra trwała tyle i jeszcze by komus sie w nia chciało.

Dwie gry uważane za najlepsze w swoich dziedzinach:
Strategia turowa - Heroes 3
CRPG - Fallout 2
W nie można grać 200 godzin i się nie znudzić Ogólnie te dwa gatunki się tym charakteryzują, że rozrywki dostarczają na długie wieczory

Ja bym dorzucil jeszce Final Fantasy z gat jRPG biggrin.gif
Pablo
Lepiej kupić ps 3 to oczywiste tlko kasy brak a mając PC ps2 z obecnymi grami mi wystarczy wink.gif
Xelos
Troche sobie poszperalem i doszukalem sie kilku ciekawych informacji o ps2 i ps3.
Cena najnowszej next-gen wedlog analitykow bezie wynosila troche ponad 425$. Niestety wedlog zrodla bardziej zblozonego do Sony cena bedzie sie wachala od 499 do 599$ co przy obecnym kursie $ (3.1 zl) nie jest az takie starszne (ps2 kosztowala na starcie niecale 3000 zl:)
Do bozego narodzenia napewno na naszych polkach bedzie mozna ogladac ps3 gdyz premiera planowana jest jednoczesnie na wszystkich kontynentach a wiadomo - swiata = wiekszy popyt na takie zabawki wiec sony na bank nie przegapi takiej okazji na dobry debiut.

Co do ps2 to pojawil sie ponoc zloty srodek ktory nosi nazwe PCSX2. Jeszce go nie wyprobowalem ale opinie sa narazie pozytywne smile.gif
Niestety nie jest to soft dla kazdego gdyz jego wymagania sa naprawde kosmiczne (jak na polskie realia)
CPU 3.0 GHz i 1k ramu to ponoc minumum dla tego softu (i w sumie nie ma sie co dziwic bo jednak moc obliczeniowa p2 > moc obliczeniowa PC:)
Emulator wspiera najnowsze technologie obliczeniowe takie jak HT, Dual Core czy procki x64 wiec im nowszy sprzet tym wieksza sznasa ze gierki beda dzialaly zadowalajaco.
Jezeli ktos jednak mial to szczescie ze nie dawno zakupil nowego kompa to raczej bedzie mogl sie pobawic w ps2. Mi juz leci FFX-2 i co z tego bedzie... to sie okaze za kilka dni smile.gif
Tymczasem planuje zakup swinki skarbonki ktorej zawartosc ujzy swiatlo dzienne w Listopadzi i mam nadzieje ze te 425$ z niej wypadnie smile.gif
Inszy
QUOTE(Xelos @ 23-04-2006, 12:20 PM) [snapback]48905[/snapback]
Niestety wedlog zrodla bardziej zblozonego do Sony cena bedzie sie wachala od 499 do 599$ co przy obecnym kursie $ (3.1 zl) nie jest az takie starszne

Jak będziesz sobie liczył po takim kursie, to się zdziwisz jak zobaczysz cenę na naszym rynku. Przelicznik będzie się wahał raczej w granicach 3.5-4 złotego za dolara (przy założeniu, że dolar będzie kosztował 3.1), oczywiście przy dużym szczęściu. Z reguły przyjmuje się tak, że coś co kosztuje w USA 100 dolarów, to w UE kosztuje 100 euro, a w Polsce w momencie debiutu jest zawsze trochę drożej.

Do bozego narodzenia napewno na naszych polkach bedzie mozna ogladac ps3 gdyz premiera planowana jest jednoczesnie na wszystkich kontynentach

Jeśli Sony zdąży, bo na razie premiera jest przesunięta już o prawie rok i ciągle mają problemy z nową konsolą, więc może i na święta, tyle że wielkanocne wink.gif

Co do ps2 to pojawil sie ponoc zloty srodek ktory nosi nazwe PCSX2. Jeszce go nie wyprobowalem ale opinie sa narazie pozytywne smile.gif

Ten emulator pojawił się już dawno temu (oczywiście ciągle jest rozwijany), a pozytywne oceny, to znaczy że niektóre gry chodzą z prędkością około 5 klatek na sekundę, a w statycznych scenach dobijają nawet do 15 wink.gif

jednak moc obliczeniowa p2 > moc obliczeniowa PC

Taa... Tyle że to było w momencie premiery PS2 wink.gif

Emulator wspiera najnowsze technologie obliczeniowe takie jak HT, Dual Core czy procki x64 wiec im nowszy sprzet tym wieksza sznasa ze gierki beda dzialaly zadowalajaco.

HT potrafi nawet spowalniać programy, a do procesorów x64 potrzebny jest specjalny system operacyjny wink.gif

Jezeli ktos jednak mial to szczescie ze nie dawno zakupil nowego kompa to raczej bedzie mogl sie pobawic w ps2.

Jeśli je sobie zakupi. Chyba że lubi oglądać pokaz slajdów wink.gif
Xelos
QUOTE(Xelos @ 23-04-2006, 12:20 PM)
Niestety wedlog zrodla bardziej zblozonego do Sony cena bedzie sie wachala od 499 do 599$ co przy obecnym kursie $ (3.1 zl) nie jest az takie starszne

Jak będziesz sobie liczył po takim kursie, to się zdziwisz jak zobaczysz cenę na naszym rynku. Przelicznik będzie się wahał raczej w granicach 3.5-4 złotego za dolara (przy założeniu, że dolar będzie kosztował 3.1), oczywiście przy dużym szczęściu. Z reguły przyjmuje się tak, że coś co kosztuje w USA 100 dolarów, to w UE kosztuje 100 euro, a w Polsce w momencie debiutu jest zawsze trochę drożej.

a kto powiedziale ze ja to kupie za PLN smile.gif

Do bozego narodzenia napewno na naszych polkach bedzie mozna ogladac ps3 gdyz premiera planowana jest jednoczesnie na wszystkich kontynentach

Jeśli Sony zdąży, bo na razie premiera jest przesunięta już o prawie rok i ciągle mają problemy z nową konsolą, więc może i na święta, tyle że wielkanocne

No jest przesuwana ale na poczatku maja wszytsko sie wyjasni. Realna data premiery to wlasnie listopad 2006. Na konferencji bedzie podanych wiele waznych informacjy m.in dokladna data premiery, cena, tytuly startowe gier smile.gif

jednak moc obliczeniowa p2 > moc obliczeniowa PC

Taa... Tyle że to było w momencie premiery PS2

No niestey wiele osob ma jeszce komputery z tamtych okresow. Moze powinienem napisac 'moc onliczeniowa przecietnego polskiego PC' smile.gif

HT potrafi nawet spowalniać programy, a do procesorów x64 potrzebny jest specjalny system operacyjny

No napisalem ze nie jest to zabawa dla kazdego. Trzeba miec naprawde uber sprzet. Co do systemu to sa juz takie 'specialne' a zajakis czas pojawi sie kolejny, ponoc rewolucyjny.... chociaz dalej spod skrzydel Microsoft wiec na zbyt wiele bym nie liczyl smile.gif

Oczywiscie dalej jestem zwolennikiem zasady "chcesz grac w gierki z ps 2 - kup ps 2" niestety nie kazdego na to stac. Gdybym nie mial szans na zakup PS2/3 to osobiscie satysfakcjonowalo by nawet te 5-10 fps jezeli chodzilo by o np Final Fantasy smile.gif
Inszy
QUOTE(Xelos @ 23-04-2006, 03:41 PM) [snapback]48918[/snapback]
a kto powiedziale ze ja to kupie za PLN smile.gif

Uważaj byś się nie przechytrzył - w Europie zapłacisz nie te 500 dolarów a 500 euro, a one już tak nisko nie stoją wink.gif Do tego trzeba doliczyć dwie sprawy - koszt przesyłki (choć tu się trafia, że powyżej pewnej ceny gratis) oraz serwis. Coś padnie i masz problem, bo zamiast darmowej naprawy musisz komuś tu płacić.
A jeżeli planujesz ściągnąć z USA by płacić w dolarach, to dolicz sobie cło 22%.

No jest przesuwana ale na poczatku maja wszytsko sie wyjasni. Realna data premiery to wlasnie listopad 2006. Na konferencji bedzie podanych wiele waznych informacjy m.in dokladna data premiery, cena, tytuly startowe gier smile.gif

Nie wierz im zbytnio - jeśli dobrze pamiętam, to oficjalna premiera PS2 była przesunięta dwa razy wink.gif

No niestey wiele osob ma jeszce komputery z tamtych okresow. Moze powinienem napisac 'moc onliczeniowa przecietnego polskiego PC' smile.gif

Komputer w Polsce ma przeciętnie trzy lata, do tego przy kupnie jest o rok opóźniony z nowościami, ale to i tak daje 4 lata - konsola Sony jest dłużej wink.gif
Ale wiem o co chodzi - tak tylko się czepiam wink.gif

Co do systemu to sa juz takie 'specialne' a zajakis czas pojawi sie kolejny, ponoc rewolucyjny.... chociaz dalej spod skrzydel Microsoft wiec na zbyt wiele bym nie liczyl smile.gif

Praktycznie każda licząca się dystrybucja linuxa ma wersję x64, więc nie są niczym specjalnym, a do Visty i tak potrzebny będzie komputer z wyższej półki wink.gif

Oczywiscie dalej jestem zwolennikiem zasady "chcesz grac w gierki z ps 2 - kup ps 2" niestety nie kazdego na to stac

Jeżeli kogoś stać na mocny komputer, to i stać na PS2. Jak ma ograniczony budżet, to robi małą oszczędność na procesorze i karcie graficznej i już ma kasę na konsolę gdzie gry śmigają znacznie szybciej niż na emulatorze, do tego chodzi wszystko a nie 10 tytułów smile.gif
dr4g0n
Co do gier, a już niedługo, już niebawem w heroes 5 będziemy pocinać dniami i nocami cool.gif
keeper
heroes 5

Demo bardzo fajne, gra wciągneła mnie po uszy... biggrin.gif
Pełna wersja ma kosztować tylko 79.90zł biggrin.gif
PaLa
tylko 79.90 ??? W podobnej cenia ma być Resident Evil 4 z polskim tłumaczeniem na PC ^^ :]
Inszy
Ale w Herosach mamy obsadę gwiazdorską jeśli chodzi o głosy wink.gif
Swoją drogą demko 5 nie jest tak miodne jak trzecia część, ale zdecydowanie lepsze od czwórki smile.gif
Xelos
QUOTE(Xelos @ 23-04-2006, 03:41 PM)
a kto powiedziale ze ja to kupie za PLN

Uważaj byś się nie przechytrzył - w Europie zapłacisz nie te 500 dolarów a 500 euro, a one już tak nisko nie stoją Do tego trzeba doliczyć dwie sprawy - koszt przesyłki (choć tu się trafia, że powyżej pewnej ceny gratis) oraz serwis. Coś padnie i masz problem, bo zamiast darmowej naprawy musisz komuś tu płacić.
A jeżeli planujesz ściągnąć z USA by płacić w dolarach, to dolicz sobie cło 22%.

A kto powiedzial ze ja mieszkam/bede mieszkal w polsce? smile.gif

Zreszta gdziekolwiek bym nie mieszkal to predzej czy pozniej ps3 trafi w moje raczki bo Zadnego Finala nie przepuszcze ;]
Sox
Wiecie ze ps3 narazie wyjdzie tylko w japoni(narazie premiera ma byc w listopadzie ale kto to wie) cena moze oscylowac ok rownowartosci 599$

Premiera europejska jest dopiro planowana na 2007 wiosna czy pozniej
W europie mozemy zapłacic faktycznie 599Euro

Poza tym to trzeba poczekac na chipa ew jakis bootdisk no chyba ze chce sie płacic za gry po 300zł wtedy cena gier szybko przeskoczy konsole.

Jak narazie kupno ps2 to super rozwiazanie dla ludzi którzy chca se pograc bez martwienia sie o to czy cos im pojdzie czy nie

A tak z inej beczki jak ktos kupił kompa rok temu i nie wydał na niego ze 3000zł to teraz to juz złomik na którym nowa gra nie ruszy w full det w jakiejs grywalnej rozdziałce.

A co do emulatora mam proca z ht i ten emulatorek uruchamia gra z predkoscia 4.5fps to jedank trosze za mało smile.gif co ciekawe mam w kompie nowa karte graficzna 6800GT i wiecie oc ona daje >>> nic nic wsadziłam starszego radeona i efekt jest ten sam a to dlatego ze ps2 urzywa głownie procesora i to 128 bitowego procesora

Jak juz wczesniej pisałem 300Mhz 128bit >>to duzo wiecej niz>>3000Mhz 32bit ew 64bit

Poza tym na ps2 jest ponad 200 super tytułow zanim sie je przerobi to minie sporo czasu wiec polecam zakup ps2 mam ps2 i jestem z konsolki bardzo zadowaolony
Inszy
Skoro to jest dużo więcej, to czemu komputery domowe już kilka lat temu zostawiły PS2 daleko z tyłu pod względem możliwości obliczeniowych? wink.gif

A to, że karta graficzna mało daje, to wina emulatora a nie sprzętu smile.gif Pewnie nie mogą wykombinować jak przekierować obliczenia odpowiedzialne za grafikę do karty.
Aluno
hmm ciekawy temat smile.gifsmile.gif ale co do Emulatorow:D to nie ma czegos takiego smile.gif trzeba poprostu zakupic sprzet ale to bylo juz powiedziane smile.gif wg mnie bez sensu jest to by wydawac tyule pieniedzy by dniami o nocami byc odseperowanym od swiata i siedziec przed TV tongue.gif to jzu wole zakupic podwojny chromowany wydech do auta z 4 koncowkami tongue.gif xDDDDD:P:P
Inszy
Konsolę chyba jednak taniej złapiesz, a i gry wydają się tańsze niż samochód wink.gif
Aluno
no tak tongue.gif ale jak dostajesz auto w spadku po np. ojcu tongue.gif:Pto zamiast konsoli i gier lepiej zakupic części P:P
Inszy
Policz jednak ubezpieczenie, benzynę (idzie ciągle w górę) i już wychodzi budżet powyżej możliwości przeciętnego gracza wink.gif
Sox

Skoro to jest dużo więcej, to czemu komputery domowe już kilka lat temu zostawiły PS2 daleko z tyłu pod względem możliwości obliczeniowych

no prawie sam sobie odpowiedziałes w 2 czesci twojego posta

Pewnie nie mogą wykombinować jak przekierować obliczenia odpowiedzialne za grafikę do karty.

W ps2 układ graficzny jest odpowiedzialny za wyswietlanie rzeczy otrzymywanych z wysoce wydajnego procesora to proc generuje w ponad 90%to co widac na ekranie.

Grafika w ps2 to odpowiednik 4mb S3 czyli za mało nawet na wyswiewtlanie DIVX
Inszy
Tylko zapominasz o najważniejszych rzeczach:
1) Procesor w PS2 jest specjalizowany do obsługi gier. W PC musi robić wszystko.
2) W PC prócz gry chodzi jeszcze sam system (który pożera masę zasobów) i wiele aplikacji działających w tle. Sam firewall potrafi zabrać ponad 90% mocy obliczeniowej procesora.
3) W konsoli jest optymalizacja kodu gier pod jedną jedyną platformę, w PC możliwych kombinacji sprzętu lekko licząc są miliony (optymalizacja daje przyspieszenie rzędu nawet kilkunastu razy w niektórych przypadkach).
4) Grafika w konsolach jest prosta - niska rozdzielczość, duże tekstury i brak wielu upiększających funkcji. Na telewizorze tego nie widać, ale wystarczy wrzucić to na monitor i wszystkie braki wyłażą spod dywanu wink.gif

A mimo tego obecnie gry na PC wyglądają jak na konsolach nowej generacji - jak więc można twierdzić, że procesor PS2 jest bardziej wydajny? wink.gif

I ciekawe spostrzeżenie z tym S3, bo ja na S3 Trio 3D 4MB (mniej wydajny od najpopularniejszych Virge) oglądałem filmy w formacie DivX i jakoś wszystko chodziło unsure.gif
Sox
Procesor w PS2 jest specjalizowany do obsługi gier. W PC musi robić wszystko.
dlatego na ps2 gra sie lepiej.

W PC prócz gry chodzi jeszcze sam system (który pożera masę zasobów) i wiele aplikacji działających w tle. Sam firewall potrafi zabrać ponad 90% mocy obliczeniowej procesora.

No bo windows w obecnej formie to nedza to tłumaczy sukces linuxa
A c do tego firewalla to go zmien bo jak rzre tyle zasobów to jakas padaka

W konsoli jest optymalizacja kodu gier pod jedną jedyną platformę, w PC możliwych kombinacji sprzętu lekko licząc są miliony (optymalizacja daje przyspieszenie rzędu nawet kilkunastu razy w niektórych przypadkach).

dlatego na ps2 gra sie lepiej bo konsolka jest wydajna w przypadku gier a tak na marginesie jest linux na ps2 i chodzi mega szybko.

Grafika w konsolach jest prosta - niska rozdzielczość, duże tekstury i brak wielu upiększających funkcji. Na telewizorze tego nie widać, ale wystarczy wrzucić to na monitor i wszystkie braki wyłażą spod dywanu

dlatego ps2 podłacza sie do tv a jasli podłaczasz do monitora to trzeba zmienic w nim rzodziałke na 640/480

A mimo tego obecnie gry na PC wyglądają jak na konsolach nowej generacji - jak więc można twierdzić, że procesor PS2 jest bardziej wydajny
coz moge powiedziec matematycznie jest bardziej wydajny

ciekawe spostrzeżenie z tym S3, bo ja na S3 Trio 3D 4MB (mniej wydajny od najpopularniejszych Virge) oglądałem filmy w formacie DivX i jakoś wszystko chodziło

chodziło bo ustawiłes postprocesing na min, a tak na marginesie to ciekawe jak by wygladał taki tekken na tym s3trio

efekty wizualne w np x360 to efekt tego 3.2ghz 3 rdzenie ati 512Mb i 512Mb superszybkiego ramu.

Doomsday
Nie wiem o co tyle krzyku. Sam jestem posiadaczem zarówno PS2 i PC. Licytowanie sie nie ma sensu. PS2 to konsola - multimedialny system rozrywkowy PC ma ogóle zastosowanie nie porównujmy ich do siebie ani też cen. Jedno powiem. Na PC ściągam gierki aby potem sobie grać na PS2 tongue.gif
Inszy
[quote name='Sox' date='16-05-2006, 02:55 PM' post='50865']
[quote]Procesor w PS2 jest specjalizowany do obsługi gier. W PC musi robić wszystko. [/quote] dlatego na ps2 gra sie lepiej.[/quote]
A nie dlatego, że niektórzy po prostu wolą konsolowe gry? wink.gif

[quote]No bo windows w obecnej formie to nedza to tłumaczy sukces linuxa [/quote]
Jeżeli sukcesem jest niecałe 2% rynku... I nie zapominajmy o fakcie, że z KDE czy Gnome linux jest wolniejszy od Windowsa XP, który wcale taki nędzny nie jest jak go lubią malować.

[quote]A c do tego firewalla to go zmien bo jak rzre tyle zasobów to jakas padaka[/quote]
Firewalla mam bardzo dobrego - 90% zasobów potrafi każdy zabrać (a jak nie potrafi, to znaczy, że jest słaby). Tylko wymagana jest do tego sytuacja krytyczna np. całkowite obciążenie łącza niewłaściwymi danymi.
Dlatego w lepszych płytach głównych nVidii jest montowany sprzętowy firewall by odciążyć procesor główny.

[quote]dlatego na ps2 gra sie lepiej bo konsolka jest wydajna w przypadku gier[/quote]
Właściwie, to gry chodzą szybko jak na taki procesor bo i gry i on sam są optymalizowane. A czy gra się lepiej, to jak wspomniałem wyżej, zależy to od gier (przynajmniej ja to tak widzę) wink.gif

[quote]a tak na marginesie jest linux na ps2 i chodzi mega szybko.[/quote]
Linuxa można ustawić tak by chodził szybko na procesorze 486 66Mhz z 8MB ramu oraz jednomegową kartą graficzną. I to używając środowiska graficznego. Więc nie jest to żaden dowód na wydajność czegokolwiek prócz systemu wink.gif

[quote]dlatego ps2 podłacza sie do tv a jasli podłaczasz do monitora to trzeba zmienic w nim rzodziałke na 640/480[/quote]
Taką rozdzielczość gry na PC miały 10 lat temu a i wtedy 800x600 było standardem. Teraz w takich ustawieniach obleśność grafiki widać gołym okiem. Telewizor to ukryje, ale monitor pokaże sztuczki zwiększające szybkość generowania grafiki. Zapewniam, że Duke Nukem 3D na telewizorze też wygląda lepiej niż na monitorze smile.gif

[quote][quote]A mimo tego obecnie gry na PC wyglądają jak na konsolach nowej generacji - jak więc można twierdzić, że procesor PS2 jest bardziej wydajny[/quote] coz moge powiedziec matematycznie jest bardziej wydajny[/quote]
Jeśli faktycznie tak jest, to w takim razie pozostaje dla mnie tajemnicą dlaczego nie wykorzystuje się go nigdzie prócz konsoli. Ani na serwerach, ani w superkomputerach naukowych po prostu nigdzie unsure.gif

[quote]chodziło bo ustawiłes postprocesing na min, a tak na marginesie to ciekawe jak by wygladał taki tekken na tym s3trio[/quote]
Nic nie ustawiałem - wgrałem kodek, wrzuciłem film i tyle. S3Trio spokojnie starczał do filmów. Tylko w czasach gdy panowały układy S3 procesory nie dawały rady. Przy Celeronie 300 obraz z dźwiękiem się rozjeżdżał, przy 400 Mhz już wszystko płynnie chodziło.
Co do marginesu - Tekken 3 odpalany przez emulator wyglądał w porządku i chodził z prędkością między 20 a 30 klatek na sekundę. Rozdzielczość 640x480, zostawiona grafika oryginału, bez emulowania wygładzeń i innych dopalaczy obrazu.

[quote]efekty wizualne w np x360 to efekt tego 3.2ghz 3 rdzenie ati 512Mb i 512Mb superszybkiego ramu.[/quote]
Procesor 3.2 Ghz dwa rdzenie, karta grafiki Ati/nVidia z 512 MB pamięci na pokładzie i 1 GB ramu i mamy na PC równie piękną grafikę i to bez optymalizacji na takim poziomie smile.gif A to dlatego, że w x360 procesor PowerPC został mocno zubożony i już nie jest tak wydajny jak był choćby na iMacach (ale dzięki temu nie gdzieje się tak mocno i nie posiada elementów zbędnych w konsoli).
weasley55
Taką rozdzielczość gry na PC miały 10 lat temu a i wtedy 800x600 było standardem. Teraz w takich ustawieniach obleśność grafiki widać gołym okiem.

Hm. Pozwolę się wtrącić do tej kłót, ekhem dyskusji tongue.gif Szczerze powiedziawszy sam nie wiem czemu ludzie tak psioczą na 800x600 Ja od dawna używam tej rozdzielczości i jedyną różnicą, jaką widzę w porównaniu do większej rozdzielczości, to większe litery. Antiliasing ( chyba tak się to pisze) moim zdaniem czyni o wiele lepsze cuda niż powiększenie na maksa rozdzielczości
Inszy
Jestem dokładnie tego samego zdania - nawet nie lubię grać w rozdzielczości powyżej 1024x768 smile.gif
Tyle że w PS2 nie ma żadnego wygładzania krawędzi co już mocno razi w oczy wink.gif
Sox
w sumie to juz zapomniałem od czego sie zaczeła ta powiedzmy wymiana argumetów
wiem jedno mam wypasionego pc i ps2 poniewaz na pc nie widizałem od swiatBN dobrej gry to grywam na ps2,
i w sumie to nie jstotne jak co jest renderowana wazne ze grywalnosc jest duza bo o to w grach chodzi przeciez ludzie nie grali w galge dla ładnej grafiki tylko dla grywalnosci.

A co do tych 128bitowych procesorów to wszystkie superkomputery to 128bitowe jednostki a tylko czasem 64 i 32bitowe.

A tak na marginesie zastosowano 128 bitowy procesor bo gdy wychodził ps2 7 lat temu to nikt na rynku pc nie myslał o 64bitach.
Xelos
takie male sprostowanie.... premiera ps2 miala miejsce 4 Marca 2000 (Azja) 24 Listopada 2000 (Europa) (czyli ponad 6 i niecale 6 lat temu:)

jak juz ktos wczesniej napisal nie da sie obiektywnie porownac konsoli i PC bo po za tymi wszytskimi technicznymi danymi, cyferkami, statystykami, wydajnoscia itp, jest jeszce cos takiego jak subiektywne odczucie gracza ktore dla kazdego nas w rzeczywistosci jest inne
Inszy
QUOTE(Sox @ 17-05-2006, 07:20 PM) [snapback]50937[/snapback]
i w sumie to nie jstotne jak co jest renderowana wazne ze grywalnosc jest duza bo o to w grach chodzi przeciez ludzie nie grali w galge dla ładnej grafiki tylko dla grywalnosci

I wróciliśmy do początku, czyli każdy gra w to co lubi, a każdy sprzęt oferuje inny rodzaj rozrywki smile.gif
Tylko niestety są i tacy dla których liczy się tylko grafika blink.gif

A co do tych 128bitowych procesorów to wszystkie superkomputery to 128bitowe jednostki a tylko czasem 64 i 32bitowe.

Jesteś pewny? Więc polecam lekturę listy 500 najpotężniejszych superkomputerów. Ciężko tam o 128 bit wink.gif A cała czołówka to procesory IBM Power PC, AMD Opteron i Intel Xeon, każdy 64 bit:
Link

A tak na marginesie zastosowano 128 bitowy procesor bo gdy wychodził ps2 7 lat temu to nikt na rynku pc nie myslał o 64bitach.

A tak opiewany przez wszystkich Cell to wypatroszony 64-bitowy PowerPC z dodatkowymi rdzeniami do obliczeń wektorowych, więc też będzie mniej wydajny od 128-bitowego procesora PS2? wink.gif

Sox, chyba się dałeś zbytnio porwać magii liczb smile.gif
The Uzależniony
to teraz ja tak dla szpanu tylko powiem, ze dzisiaj poszedlem do miasta, zeby kupic kabelek do komorki a wrocilem do domu z PS2 biggrin.gif
trafilem tak tanią sztuke, ze szkoda mi bylo przejsc obojetnie.
W sumie to mialem czekac na PS3 ale popykam na tym pare miechow a pozniej chesniakowi wysle smile.gif
moze ps2 ma swoje lata a i ja sam, doczekalem sie sedziwego ( wink.gif ) wieku, to poki co ciesze sie z zakupu jak dziecko i ide grac dalej biggrin.gif

btw w sklepie, w ktorym kupowalem wyzej wspomniany kabelek dawali iksa360 do telefonow na abonament blink.gif laugh.gif
Inszy
QUOTE(wronek @ 21-05-2006, 08:06 PM) [snapback]51190[/snapback]
poszedlem do miasta, zeby kupic kabelek do komorki a wrocilem do domu z PS2

A z czym wracasz jak idziesz po całą komórkę? wink.gif
weasley55
Pewnie z BMW tongue.gif tongue.gif
Sox
btw w sklepie, w ktorym kupowalem wyzej wspomniany kabelek dawali iksa360 do telefonow na abonament blink.gif laugh.gif
dawaj nazwe sklepu biore ten abonament.

A co do tych procesorów to masz racje ale mi chodziło o inne superkomputery takie stacje graficzne oparte na procesorach 'sparck x'

a tak na marginesie to te top 500 superkompów to jednstki zlozone z wielu kompów, a poza tym to w tego typu zastosowaniach nie chodzi o szybkosc obliczen lecz o precyzjie i wielozadaniowsoc np mamy skrzydło samolotu i liczymy naprezenia wiec dzielimy całe skrzydło na 10000000 punktów i w kazdym punkcie potrzebne nam sa wyliczenia momentów i sił z dokładnoscia do 30 miejsca po przecinku i co ciekawe kolejne punkty zaleza od poprzednich<< na moim wydziale korzystaja z 20 klastrów z procesorami 128bit podbno ich wydajnosc i precyzja odpowiada ponad 150 klastrom z operonami.
The Uzależniony
QUOTE(Sox @ 22-05-2006, 10:29 PM) [snapback]51239[/snapback]

dawaj nazwe sklepu biore ten abonament.

CODE
http://www.e2save.com/mobile/phones/category.php?category=XBOX&PHPSESSID=a10ef798e90a8b84b8e5987ecd37d954

w sumie napisalem o tym, bo mnie to rozbawilo. wyglada to tak, jakby nowe iXy sie same sprzedac nie mogly, wiec wrzucili je do pudelek z telefonemami tongue.gif
Inszy
QUOTE(Sox @ 22-05-2006, 07:29 PM) [snapback]51239[/snapback]
A co do tych procesorów to masz racje ale mi chodziło o inne superkomputery takie stacje graficzne oparte na procesorach 'sparck x'

Jak rozumiem chodzi o procesory Sparc produkowane przez Suna? Jeśli nie, to mnie nakieruj, a jeśli tak, to czegoś nie rozumiem, bo wszystkie Sparc'i to procesory 64-bitowe i nie ma wersji X unsure.gif
Lista dostępnych procesorów Suna

a tak na marginesie to te top 500 superkompów to jednstki zlozone z wielu kompów

Bo się nie buduje jednoprocesorowych superkomputerów wink.gif Wykorzystuje się to co jest najlepsze z rzeczy dostępnych obecnie.
Może doczekamy się za naszego życia komputerów chemicznych, biologicznych czy opartych o światło i one będą wymiatały wink.gif

na moim wydziale korzystaja z 20 klastrów z procesorami 128bit podbno ich wydajnosc i precyzja odpowiada ponad 150 klastrom z operonami.

No właśnie - ponoć wink.gif To jak z Cellem - pokaż jeden test i jak to szumnie ogłoszono jest 35 razy szybszy od PowerPC G5, ale o tych w których miażdży go zwykły Sempron już się nie wspomina wink.gif
Sox
pokzano na poprzednich e3 rendering wykonany przez procesor cell a własciwie to co było rok temu w powijakach i z przeliczenia z MFLOP wynikało ze jest ok 26x szybszy od 3.2 GHz P4.

A co do tych procy to nie wiem co to dokładnie ale w przy danych które produkuje jest specyfikacja i to podbno Xsparc 128bit.
Inszy
No właśnie - pokazano rendering. Czyli obliczenia na wektorach, a tamta wersja Cella miała osiem rdzeni do obliczeń wektorowych wink.gif I to jest jedyna przewaga Cella nad procesorami do PC. W PC za takie obliczenia i tak odpowiadają głównie karty graficzne, które wyprzedzają wydajnościowo (w suchych liczbach) każdy procesor jaki można znaleźć w komputerach stacjonarnych i konsolach.
Mnie to osobiście dziwi dlaczego tak bardzo wypatroszyli PowerPC w PS3 (Cell też ma być obcięty w porówniu z tym na którym renderowano obrazy) - w końcu grafiką i tak zajmie się układ nVidii (jakby nie patrzeć na GeForce'ach chodziły wszystkie pokazywane przez Sony gry, więc z Cellem nie miało to nic wspólnego). Dlatego nowa zabawka MS mimo trzech rdzeni i mniejszemu taktowaniu ma mieć niewiele mniejsze możliwości od PS3 unsure.gif

A z tym procesorem Sparc, to ja nie wiem. Może pokazuje 128 bitowy rejest do operacji zmiennoprzecinkowych, które są silnie wykorzystywane w grafice 3D? Bo nic innego nie ma w nich ze 128 bitami unsure.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.